Naučnici utvrdili koja je najbolja temperatura za spavanje

Izvor: B92, 30.Avg.2023, 14:28

Naučnici utvrdili koja je najbolja temperatura za spavanje

Pobrinite se da se temperatura vazduha u vašoj spavaćoj sobi kreće između 20 i 25 stepeni Celzijusa jer je to ključno za dobar san.

Istraživači su otkrili da je spavanje najučinkovitije u tom temperaturnom rasponu. Kvalitet sna opada kad je temperatura niža i viša od navedenih, upozorili su.

Istraživači s instituta Hinda i Arthus Marcus u SAD-u zamolili su 50 volontera u dobi od 65 i više godina da nose monitore za praćenje sna godinu i pol. Istraživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je provedeno u Bostonu, obalnom gradu s toplim i vlažnim letima te hladnim i olujnim zimama, a učesnici su spavale u vlastitim domovima.

Analiza je pokazala da su učesnici najučinkovitije spavali kada je temperatura spavaće sobe bila između 20 i 25 stepeni Celzijusovih. Unutar tog raspona su bili najmanje nemirni, a na temperaturi od 20 Celzijusa su najduže spavali. Kako se temperatura povećavala na 30 Celzijusa, zabeležen je pad učinkovitosti spavanja za od 5 do 10 odsto.

Rezultati ove studije objavljeni su u časopisu Science of the Total Environment. Spomenimo i da nedovoljni kvalitet sna utiče na kognitivne performanse, stres, aktivnost, anksioznost, raspoloženje i umor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.