Naučnici smislili metodu za bezbolno merenje šećera u krvi

Izvor: B92, 21.Okt.2020, 08:26

Naučnici smislili metodu za bezbolno merenje šećera u krvi

Istraživači iz Rusije osmislili su matematički model i tehničku šemu za izradu neinvazivnog glukometra - aparata za merenje nivoa šećera u krvi.

Naučnici sa Nacionalnog istraživačkog univerziteta za elektronsku tehnologiju smatraju da će ovaj uređaj bezbolno moći da pomogne svima koji boluju od dijabetesa. Slični postojeći aparati pretpostavljaju redovno uzimanje krvi radi uzorka, ili se nose pod kožom nekoliko dana.

Njihova upotreba je bolna i nosi rizik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od infekcije, pa postoji velika tražnja za sigurnim uređajem koji ne zahteva ubode, naglasili su naučnici.

U srži njihove tehnologije nalazi se minijaturni infracrveni laser ​​talasne dužine 1.600 nm. Ovaj laser dospeva do nekoliko milimetara unutar tkiva, dospevajući do ćelija u telu.

"Neke supstance u koži ne apsorbuju mnogo zračenja, a od onih koje ga apsorbuju, samo glukoza tokom dana menja koncentraciju u krvi. Tako, posmatrajući koliko odbijeno zračenje varira, možemo utvrditi promene u nivou glukoze", objasnio je Kiril Požar, jedan od istraživača, prenosi Sputnik.

Sličan uređaj se već testira kao senzor glukoze u veštačkom bubregu, a razvija se na istom univerzitetu. Naučnici veruju da će u budućnosti biti moguće stvoriti složeni automatizovani sistem insulinske terapije zasnovan na neinvazivnom glukometru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.