Naučnici razvili bateriju koja pomaže u ubijanju tumora

Izvor: B92, 02.Apr.2023, 17:30

Naučnici razvili bateriju koja pomaže u ubijanju tumora

Kineski istraživači su razvili implantabilnu i samopunjivu bateriju koja pomaže u ubijanju tumorskih ćelija regulacijom mikrookruženja koje potpomaže rast tumora.

Studija objavljena u časopisu "Science Advances" opisuje bateriju, koja je u kombinovanoj upotrebi sa organskim jedinjenjem tirapazaminom smanjila zapreminu tumora za 90 odsto u proseku tokom dve nedelje i eliminisala tumore kod četiri od pet miševa, prenosi Kineski međunarodni radio.

Tim sa Univerziteta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Fudan dizajnirao je implantabilni uređaj koji može da formira ciklus pražnjenja i samopunjenja kako bi stabilno trošio kiseonik u tumorima miševa, čime se reguliše sadržaj kiseonika u tumoru i pH nivo. Studija je pokazala da se baterija može koristiti kao efikasan regulator mikrookruženja tumora za antitumorsku terapiju, izjavio je profesor na Univerzitetu Fudan i jedan od autora studije Džang Fan.

Pored toga, tokom tretmana nisu prijavljene abnormalne promene u telesnoj težini, kao ni na koži i glavnim organima miševa. Profesor Sija Jongjao istakao je da rad predstavlja unakrsnu studiju između tehnologije baterija i bioterapije, koja ne samo da pruža novi metod lečenja tumora, već i stvara presedan za baterije u biomedicinskoj primeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.