
Izvor: B92, 05.Dec.2021, 11:12
Naučnici objašnjavaju zbog čega organizam traži kečap
Ukoliko vam se nekad desilo da vam organizam traži kečap, postoji naučno objašnjenje zbog čega je to tako.
Prema istraživanjima, kečap je jedan od retkih namirnica koji „pogađa“ svih pet čula ukusa. On je sladak, kiseo, slan, gorak i „umami“ - prijatan. Upravo zato nas toliko ovaj sos zadovoljava.
"Umami" ukus je posebno spečifičan jer „tera vodu na usta“ i utiče na lučenje stomačne kiseline koja pomaže u varenju proteina iz hrane. Upravo zato >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "umami" ukus utiče i na apetit i na sitost.
Budući da aktivira svih pet čula ukusa, ovaj sos zadovoljava sve receptore u mozgu. A samim tim, postajemo srećniji nakon konzumiranja kečapa.
Uz sve to, kečap utiče i na poboljšanje drugih čula. Neka istraživanja su pokazala da ovaj sos poboljšava ukus druge hrane.
Međutim, kupovni kečapi su prepuni šećera i nisu naročito zdravi, pogotovo ako se konzumiraju u prekomernim količinama. Ako obožavate ovaj sos i jedete ga u velikim količinama, onda je zdravije i bolje da napravite svoj domaći kečap.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Naučnici objašnjavaju zbog čega organizam traži kečap
Izvor: Nezavisne Novine, 05.Dec.2021
Prema istraživanjima, kečap je jedan od rijetkih namirnica koji "pogađa" svih pet čula ukusa. On je sladak, kiseo, slan, gorak i prijatan. Upravo zato nas toliko ovaj sos zadovoljava.