Naučnici objašnjavaju zbog čega organizam traži kečap

Izvor: B92, 05.Dec.2021, 11:12

Naučnici objašnjavaju zbog čega organizam traži kečap

Ukoliko vam se nekad desilo da vam organizam traži kečap, postoji naučno objašnjenje zbog čega je to tako.

Prema istraživanjima, kečap je jedan od retkih namirnica koji „pogađa“ svih pet čula ukusa. On je sladak, kiseo, slan, gorak i „umami“ - prijatan. Upravo zato nas toliko ovaj sos zadovoljava.

"Umami" ukus je posebno spečifičan jer „tera vodu na usta“ i utiče na lučenje stomačne kiseline koja pomaže u varenju proteina iz hrane. Upravo zato >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "umami" ukus utiče i na apetit i na sitost.

Budući da aktivira svih pet čula ukusa, ovaj sos zadovoljava sve receptore u mozgu. A samim tim, postajemo srećniji nakon konzumiranja kečapa.

Uz sve to, kečap utiče i na poboljšanje drugih čula. Neka istraživanja su pokazala da ovaj sos poboljšava ukus druge hrane.

Međutim, kupovni kečapi su prepuni šećera i nisu naročito zdravi, pogotovo ako se konzumiraju u prekomernim količinama. Ako obožavate ovaj sos i jedete ga u velikim količinama, onda je zdravije i bolje da napravite svoj domaći kečap.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Naučnici objašnjavaju zbog čega organizam traži kečap

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Dec.2021

Prema istraživanjima, kečap je jedan od rijetkih namirnica koji "pogađa" svih pet čula ukusa. On je sladak, kiseo, slan, gorak i prijatan. Upravo zato nas toliko ovaj sos zadovoljava.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.