Naučite da pravilno držite kičmu

Izvor: B92, 08.Apr.2012, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučite da pravilno držite kičmu

Kičma je anatomski struktuirana tako da može da nosi celokupnu težinu ljudskog tela, omogućava pokret i promene položaja. Upravo zbog toga ona je kombinacija jakih kostiju, fleksibilnih ligamenata i vezivnog tkiva-hrskavice, mišića i nerava.

Ali kod čak 60 80 odsto ljudske populacije u nekom trenutku života počinje da se javlja bol.

Cervikalni deo (vrat i ramena)

Bolovi u cervikalnom delu javljaju se najčešće usled naglih trzaja ili istezanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ligamenata ili nerava. Tako uzrokovani bolovi obično prolaze vremenom. Nešto opasniji slučaj je ukoliko bol traje duži vremenski period (više nedelja ili čak meseci). Takav bol se često širi na ruke i šake, ponekad izazivajući i trnce i pulsiranje, a ponekad i ozbiljnije komplikacije.

Torakalni deo (gornji deo leđa)

Bolovi u torakalnom delu se javljaju retko, jer ovaj deo kičme (zajedno sa rebrima) ima pretežno zaštitnu funkciju (štiti unutrašnje, vitalne organe) i zapravo se najmanje pokreće. Bolovi se javljaju jedino ukoliko dođe do iritacije zglobova ili mišića.

Lumbalni deo (donji deo leđa)

Lumbalni deo je zapravo i najproblematičniji. Pored toga što nosi najveći deo težine tela on ima i veoma mnogo mekog tkiva, mišića i nerava. Na bolove u ovom delu najviše utiče dugo sedenje koje izaziva slabljenje mišića stomaka i leđa koji daju podršku ovom delu kičme. Najčešći tretman u ovakvim slučajevima je poboljšanje cirkulacije krvi u brojnim mekim tkivima.

Sakralni deo (kraj kičme "rep")

Sakralni region povezuje kičmeni stub sa donjim delom tela preko trouglaste kosti - sakruma. Bol se u ovom delu javlja usled disfunkcije zgloba sakruma (sakro ilijačni zglob-kukovi). Problemi sa disfunkcijom sakro ilijačnog zgloba mnogo su češći kod žena nego kod muškaraca.

Utvrđeno je i da duvan, pored svih ostalih negativnih dejstava koje ima na organizam, loše utiče i na kičmu. Naime, nikotin blokira transport kiseonika i drugih važnih materija kroz organizam, što posebno loše utiče na diskove u sastavu kičmenog stuba. Bez kiseonika i drugih neophodnih materija - dolazi do degenerativnih promena diskova. Istraživanjima je utvrđeno da se zbog toga problemi sa leđima češće i ranije javljaju kod pušača, kao i da se pušači mnogo teže oporavljaju nakon operacija kičme i da kod njih ređe dolazi do potpunog oporavka.

U loše navike koje uzrokuju bolove u leđima spada nepravilno držanje tela, premalo sporta, previše hrane... Savremeni način života podrazumeva užasno mnogo sedenja. Većina ljudi danas radi u kancelarijama i za računarom, automobil zamenjuje hodanje, a najčešći odmor nam je gledanje televizora ili igranje igrica... I sa prijateljima ćemo obično otići u kafić ili restoran i opet sedeti. Jedini način da sačuvate svoju kičmu je da se krećete i da imate pravilno držanje.

Ne pravite nagle pokrete. Kada ustajete iz ležećeg ili sedećeg položaja činite to postepeno, sa što manje izvijanja. Nipošto ne savijajte i ne izvijajte kičmeni stub prilikom dizanja tereta, teret uvek držite čvrsto, dižite i spuštajte iz čučnja i to iz jednog pokreta uz ispravljena leđa. Ispoštujte ono „Ispravi se!" koje su vam, kada ste bili dete, odrasli stalno ponavljali. To praktično znači sledeće: stopala treba da su malo razdvojena, ramena ispravljena (niti pognuta, niti isuviše izvijena u nazad), glava podignuta, brada malo uvučena i kolena ispravljena

Ukoliko skinete nekoliko kilograma to će povoljno uticati na ceo organizam, ali i na vašu kičmu. Takođe, uključivanje vežbanja u svakodnevni način života umnogome će pomoći leđima. Uz posebne vežbe prilagođene jačanju stomačnih mišića i mišića kičmenog stuba, a koje vam najpravilnije može odrediti specijalizovani fizioterapeut - dokazano je da na kičmu blagotvorno utiču i neke uobičajene vrste rekreacije poput vožnje bicikla, joge, trbušnog plesa ili plivanja.

I što je naročito važno, spavajte na dobroj podlozi - tvrđem dušeku koji ćete redovno provetravati i menjati na određen broj godina. Izbacite jastuk ako možete, ako ne, odaberite neki tanji i anatomski.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Naučite da pravilno držite kičmu

Izvor: medio.rs, 08.Apr.2012

Kičma je anatomski struktuirana tako da može da nosi celokupnu težinu ljudskog tela, omogućava pokret i promene položaja. Upravo zbog toga ona je kombinacija jakih kostiju, fleksibilnih ligamenata i vezivnog tkiva-hrskavice, mišića i nerava.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.