Nasja karma - zdravlje na nos ulazi

Izvor: B92, 15.Maj.2011, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nasja karma - zdravlje na nos ulazi

Nasja (nasya) karma je proces u kojem ajurvedski stručnjak daje biljna ulja i odgovarajući tečni lek kroz nozdrve. Pomalo neuobičajeno za onog ko do sada nije upoznat sa stavom ajurvede da je nos osnovna veza sa glavom...

...te se upravo kroz njega čiste i otvaraju kanali glave sistematskom primenom ove vrste terapijske metode. A takođe se poboljšava i proces oksigenacije (preko udisanja prane), što ima direktan uticaj na funkcionisanje mozga.

Efekti nasja karme >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se ogledaju u mnogo čemu. Na primer, u tome što najverovatnije nećete morati brinuti zbog prerano sedih vlasi, a kosa će biti zdrava. Nasja radi i na dubljem nivou poboljšavajući funkcije čulnih organa, štiti osobu od bolesti koje zahvataju glavu i pravi je antiejdž program jer kada se redovno vrši sprečava da proces starenja rano otpočne.

Nasja obuhvata nekoliko karakterističnih vrsta, te se tako u okviru pradamana nasje (Pradhamana Nasya - čišćenje) umesto ulja u nos stavlja suvi prašak, i to uz pomoć odgovarajuće cevčice. Ovo se uglavnom koristi za lečenje kafa tipova bolesti, kao što su glavobolja, težina u glavi, neka kožna oboljenja, zapušen nos i promuklost glasa, ali i hronične bolesti kao što je cervikalni limfni adenitis i tumori te epilepsija, pospanost, parkinsonizam, upala nosne sluznice, kao i vezanost, pohlepa i požuda.

Bruhana nasja (Bruhana Nasya - ishrana) se pak fokusira na gi, ulja i soli i lekovito mleko za lečenje neravnoteže vate. Tako, uklanja strah, vrtoglavicu i negativne misli. Šaman nasja (Shaman Nasya - sedativ) se primenjuje prema vrsti neravnoteže doše u telu, ali se uglavnom daje kod pita tipa poremećaja kao što su stanjivanje kose, konjunktivitis i zujanje u ušima.

Navana nasja (Navana Nasya - esencije) jeste tip terapije koji se koristi kod vata-pita ili kafa-pita poremećaja. Esencije i lekovita ulja se ulivaju kroz nozdrve. Maršija nasja (Marshya Nasya - gi ili ulje) se primenjuje uglavnom kod stanja nelagode koje proizlazi iz određene bolesti, a pratimaršija terapija se provodi uranjanjem malog prsta u gi ili ulje i mazanje unutrašnjosti obe nozdrve.

Nosni prolaz je tada podmazan i primio je svojevrsnu masažu te je došlo do prodiranja do dubljih tkiva u nosu. Ovako se značajno ublažava i stres. Nakon primene nasja terapije treba izbegavati hladnu vodu, uzimati lagane obroke, kupati se u toploj vodi, kloniti se prašine, nečistoća i izbegavati emocionalnu napetost.

Neka ograničenja za promenu ove terapije obuhvataju uzrast od manje od 7 godina ili više od 80, kao i vreme nakon kupanja, jela, seksa, pijenja alkohola, za vreme trudnoće ili menstruacije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nasja karma - zdravlje na nos ulazi

Izvor: medio.rs, 15.Maj.2011

Nasja (nasya) karma je proces u kojem ajurvedski stručnjak daje biljna ulja i odgovarajući tečni lek kroz nozdrve. Pomalo neuobičajeno za onog ko do sada nije upoznat sa stavom ajurvede da je nos osnovna veza sa glavom..

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.