Narodni lekovi protiv kašlja

Izvor: S media, 05.Jan.2011, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narodni lekovi protiv kašlja

Nekada ne pomaže zvanična zapadna medicina, pa je najbolje da se setimo recepata naših baka

Uz prehlade koje su zimi neminovne, česta pojava je i neprijatan suvi kašalj. Srećom postoje mnogi načini suzbijanja ove uporne i dosadne pojave na prirodan način.

Dodatna prednost ovih narodnih lekova jeste to što oni pomažu u očuvanju opšteg zdravstvenog stanja i jačaju odbrambene mehanizme organizma.

Kana i bosiljak

Iako se kana vekovima >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << koristi za bojenje kose i ukrašavanje kože prirodnim tetovažama, vrlo je efikasna u ublažavanju kašlja. Jedino što treba da znate je da ne uzimate listove koji su tretirani pesticidima. Skuvajte šoljicu vode sa listovima kane i ohlađenim čajem ispirajte grlo. Ponavljajte dva puta na dan dok kašalj ne prođe. Bosiljak, kralj začina, tradicionalno se koristi kod upale desni i sluznice usta, prehlade, gripa i kašlja. Svakodnevno grickajte 10 listića bosiljka uz doručak, kao sredstvo preventive od prehlade. Ako vas kašalj ipak spopadne, napravite čaj od bosiljka. Listove osušenog bosiljka prelijte ključalom vodom i ostavite u poklopljenoj posudi 10 minuta. Čaj uzimajte redovno tokom nedelju dana.

So i krompir

Napravite svoje kapi za nos sa malo vode i kašikom morske soli. Ovaj rastvor sipajte u neku praznu bočicu i koristite svaki put kada vam se nos zapuši. Protiv visoke temperature pomoći će vam obloge od krompira. Izrendajte dva-tri sirova krompira sa ljuskom, dodajte kašiku sirćeta i tako dobijenu smesu umotajte u gazu. Ovu smesu možete staviti na čelo ili njome zamotati noge. Temperatura bi trebalo da spadne za najviše sat vremena. Da biste se lišili crvenih, suznih i upaljenih očiju, usled prehlade napravite oblog od izrendanog krompira i stavite na zatvorene kapke. Oblogu držite 30 minuta. Ukoliko vam smeta krompirov sok, za istu namenu vam mogu poslužiti i tanki kolutovi krompira.

Beli luk i bademi

Zgnječite dve glavice belog luka ili ih sameljite u blenderu i ocedite njihov sok. Pomešajte ga sa sokom od jednog limuna i razredite čašom vode. Ovaj napitak uzimajte dva puta dnevno kako biste ublažili kašalj. Rezultati najnovijeg istraživanja pokazali su da prirodna hemikalija pronađena u koži badema podstiče bolju reakciju imunološkog sastava na infekcije. Napravite smesu od devet mlevenih badema, kašike meda i maslaca. Uzimajte je dva ili tri puta dnevno, a za još bolje rezultate pomešajte je sa medom. On deluje kao antiseptik, pa će umiriti upaljeno grlo. Pomešajte osam izgnječenih čena belog luka sa pola sitno seckanog limuna sa korom. Sve prelijte ključalom, pa ohlađenom vodom i držite na hladnom tamnom mestu nekoliko dana. Uzimajte jednom dnevno po jednu supenu kašiku pre jela.

Lovor i vino

Kod upale grla i promuklosti pomoći će vam inhaliranje pare čaja od lovorovog lista. Prokuvajte litar i po vode, dodajte 50 grama lovorovog lista, pa nastavite sa kuvanjem još pet minuta. Skinite sa vatre, pa prekrijte glavu peškirom i udišite lekovita isparenja. Inhaliranje ponavljajte nekoliko večeri pred spavanje.

Kupinovo i vino od crne ribizle: ukoliko imate visoku temperaturu, umesto terapije lekovima pokušajte sa napitkom od pola čaše vruće vode i pola čaše kupinovog ili vina od crne ribizle. Ovo razređeno vino trebalo bi popiti naiskap. Nakon sat vremena ponovite postupak.

Limun, med i pomorandže

Oljuštite limun i iseckajte ga na kockice. Dodajte kašiku-dve meda i ostavite da odstoji desetak minuta. Tako dobijenu mešavinu pojedite. Posle drugog limuna organizam bi trebalo da bude svežiji i jači. Američki naučnici smatraju da čaša kefira ili jogurta i nekoliko pomorandži dnevno predstavljaju izvanredno preventivno sredstvo za zaštitu od gripa i ostalih virusnih infekcija.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.