Napredak na polju matičnih ćelija

Izvor: B92, 17.Mar.2011, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napredak na polju matičnih ćelija

Najveća evropska banka matičnih ćelija, "Cryo-Save”, donirala je Institutu za medicinska istraživanja u Beogradu, digitalnu kameru koja će unaprediti rad na polju matičnih ćelija u Srbiji.

Digitalna mikroskopska kolor kamera „Olympus” sa 5 megapiksela služi za poboljšanje kvaliteta istraživanja na polju matičnih ćelija u Srbiji.

Donirana digitalna kamera, konkretno, omogućava fotografisanje ćelijskih kultura u visokoj rezoluciji korišćenjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svetlosnog, faznokontrastnog i imunofluorescentnog mikroskopiranja. Institut za medicinska istraživanja (IMI) je naučna ustanova čiju osnovnu delatnost čine istraživanja u različitim oblastima biomedicine.

Cryo-Save je vodeća banka matičnih ćelija u Evropi, sa preko 150.000 čuvanih uzoraka. Kompanija ima svoje sedište u Holandiji i bavi se izvođenjem fundamentalnih istraživanja u oblasti tehnika krioprezervacije matičnih ćelija. Usluge čuvanja matičnih ćelija u ovoj banci matičnih ćelija su dostupne u preko 40 zemalja na tri kontinenta, u Evropi, Aziji i Africi.

Cryo-Save je usmeren na sakupljanje i čuvanje adultnih (odraslih) matičnih ćelija koje se dobijaju iz krvi pupčane vrpce, kao i tkiva pupčanika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.