Nanočestice u borbi protiv kancera

Izvor: B92, 08.Jan.2014, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nanočestice u borbi protiv kancera

Eksperimenti sa nanočesticama su jedan od pokušaja da se nađe terapija za obolele od raka u odmakloj fazi bolesti i stav onkologa je da istraživanja u tom pravcu treba nastaviti, izjavio je danas Tanjugu predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka prof. dr Slobodan Čikarić.

Komentarišući rezultate novog istraživanja sprovedenog na američkom Univerzitetu Kornel, koje je pokazalo da nanočestice, ubačene u krvotok u vidu takozvanih "lepljivih kuglica", mogu da ubijaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ćelije raka, on je rekao da se "na sličnim projektima radi već dugi niz godina".

"Primena nanočestica je jedna od bioloških specifičnih onkoloških terapija i takvi eksperimenti u svetu nisu novost. Oni su zasad dali izvesne efekte na metastaze, ali nisu odgovorili na ključno pitanje - šta sa 'solidnim tumorom' koji je proizveo samu metastazu", istakao je dr Čikarić.

Prema objašnjenju vodećeg istraživača tima sa Kornela, prof. Majkla Kinga, "lepljive kuglice" se u krvotoku zakače za bela krvna zrnca, "udaraju" na obolele maligne ćelije koje su otkinute od glavnog tumora i ubijaju ih.

Time se sprečava njihovo širenje u telu, zbog čega ova bolest i jeste smrtonosna. Dr Čikarić je istakao da uništavanje izvora metastaze ostaje glavni izazov za nauku i podsetio da se, "s obzirom na to da terapije citostaticima ne daju rezultate, stalno traga za novim rešenjima".

Kad su u pitanju 'solidni tumori', koji čine 95 odsto svih malignih tumora, citostatici deluju slabo ili nikako, što je dokazano nizom inostranih i domaćih istraživanja.

Uspešne su jedino radikalne metode, hirurški nož i radioterapija, i to u slučajevima kad se bolest otkrije u ranoj fazi, objasnio je on. Ističući da su prvi rezultati američkog eksperimenta sa "lepljivim kuglicama" izuzetni, dr Čikarić je dodao da se u međuvremenu ne sme zapostaviti usavršavanje postojećih metoda lečenja raka jer je put do konačne primene nanočestica u terapiji još dug.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.