Nano vlaknima protiv polnih bolesti

Izvor: B92, 19.Jan.2013, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nano vlaknima protiv polnih bolesti

Stručnjaci su uspeli da proizvedu mrežastu tkaninu koja može da se koristi u medicini. Cilj njenog korišćenja je istovremeno sprečavanje trudnoće i polnih bolesti.

Da li je reč o prevenciji budućnosti? To je itekako moguće, kažu američki stručnjaci sa Univerziteta Vašington u Sijetlu. Oni su napravili rastegljivu tkaninu od nanovlakana sa toliko sitnim porama da može da zadrži spermatozoide. Tkanina je konstruisana tako da se u telu postepeno rastvara, ističu stručnjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u magazinu “Plos One“. Na ovaj način bi se u organiazmu oslobađale i aktivirale supstance koje bi, na primer, sprečavale infekcije HIV-om i uništavale spermatozoide.

Kojom bi se brzinom nanovlakna rastvarala u telu zavisi od veštačkih materija od kojih su napravljena. „Naša ideja je da proizvedemo vlakna koja bi se za dva dana rastvorila u organizmu“, rekao je Kameron Bal (Cameron Ball) sa Univerziteta Vašington za Dojče vele.

„Za to vreme bi se kontinuirano oslobađale lekovite supstance, a istovremeno bi vlakna služila i kao fizička prepreka. Vlakna bi mogla da poprime različite oblike kao što su ravni listovi, šuplje cevi, ali i brojne druge forme. Tako bi, recimo, jedna žena oko prsta mogla da obmota jedan kvadratni komad tkanine od pet centimetara, koji bi potom ubacila u vaginu. Ta nanovlakna, odnosno medikamenti, odmah bi počeli sa dejstvom, a čim bi se rastvorili pretvorili bi se u jednu vrstu gela. Tkanina ne bi bila vidljiva spolja i žene bi mogle da je koriste bez znanja svog partnera“, objašnjava Bal.

“Naš san je bio da izumimo i napravimo sredstvo koje bi žene istovremeno zaštitilo od HIV-a i neželjene trudnoće”, kaže Kim Vodrov (Wodrow), vođa ove studije. Ovo je prvi put da se nanovlakna uopšte koriste kao sredstvo kontracepcije. „To je inovativan i za naučnike uzbudljiv poduhvat“, rekao je Mihael Ludvig (Michael Ludwig), ginekolog i specijalista za prenatalnu medicinu sa Univerziteta u Hamburgu u intejvjuu za Dojče vele. On dodaje da prvo mora da se vidi da li je ova metoda pouzdana i praktična u svakodnevnoj primeni. I u privatnoj fondaciji Bila (Bill) i Melinde Gejts (Gates) ovu ideju smatraju projektom koji puno obećava. Oni su za ova istraživanja već izdvojili milion američkih dolara.

I zaista, postoji velika potreba za novim kontracepcijskim sredstvom, jer se prevencija trudnoće i HIV-a do sada uspešno vršila jedino upotrebom kondoma.

„Pilule su delotvorne u sprečavanju neželjene trudnoće, ali ne i u prevenciji polnih oboljenja. Mi ne govorimo samo o HIV-u, jer su mnoge druge polne bolesti lakše prenosive, poput hepatitisa C“, rekao je Ludvig. On je posebno upozorio na humane papilo viruse (HPV) koji mogu da izazovu rak grlića materice i infekcije hlamidijom, parazitskim bakterijama koje mogu da izazovu neplodnost. „Ljudi u seksualnom zanosu postaju neuračunljivi i lako odustaju od korišćenja kondoma“, dodaje Ludvig.

Hemijska sredstva zaštite kao što su pene i kreme nisu se primile na tržištu zbog nepraktične upotrebe. Osim toga, postoji tačno predviđeno vreme pre seksualnog odnosa za njihovu upotrebu, a često mogu da izazovu i iritaciju kože. Prema ispitivanju javnog mnjenja koje je u januaru 2011. godine sproveo Centar za javno zdravstvo Nemačke, više od polovine Nemica od 18 do 49 godina starosti uzima pilule, dok jedna trećina muškog dela populacije koristi kondome.

„Da li će nova nano vlakna imati uspeh na tržištu zavisi od toga kako moraju da se upotrebljavaju. Trenutno nemamo konačni odgovor na to pitanje. Pre nego što se jedno takvo sredstvo pojavi na tržištu moraju da se sprovedu sveobuhvatne studije“, zaključuje Kameron Bal.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.