Namirnice koje uništavaju creva: Neke od njih svakodnevno konzumiramo

Izvor: B92, 08.Dec.2022, 11:08

Namirnice koje uništavaju creva: Neke od njih svakodnevno konzumiramo

Problemi sa crevima mogu se pojaviti na mnogo različitih načina. Gas, nadimanje, zatvor, dijareja i refluks samo su neki od simptoma, a prekomerna konzumacija određenih namirnica može da ih dodatno pogorša.

Čips je prvi na listi namirnica koje treba pažljivo konzumirati. Sadrži veliku količinu ugljenih hidrata i to dovodi do nadimanja i gasova. Čips se takođe sporije vari jer se prži. Takođe je poznato da hrana bogata mastima izaziva gorušicu.

Možda ćete >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti iznenađeni kada saznate da žvakaća guma može uticati na digestivni trakt. Mnoge vrste žvakaće gume se prave od šećernih alkohola, koje telo ne može u potpunosti da svari.

Rafinisani šećer, koji se nalazi u slatkišima, takođe može biti problem. Istraživanja su pokazala da izaziva upalu creva, što dovodi do mnoštva problema, uključujući neravnotežu korisnih crevnih bakterija i metaboličku disregulaciju.

Naravno, ne možemo u potpunosti da odustanemo od konzumiranja šećera, ali možete se odlučiti za zdravije varijante. Jedite voće umesto slatkiša i smanjite količinu šećera koju dodajete u kafu.

Poznato je da kupus izaziva loše varenje sa simptomima kao što su nadimanje, grčevi i gasovi. To je zato što sadrži rafinozu. U ovu grupu povrća spada i pasulj.

Obratite pažnju na potrošnju ljutog sosa. Kapsaicin mu daje poseban ukus, ali izaziva neželjene efekte kao što su refluks kiseline i grčevi u stomaku. Ako već imate problema sa crevima, najbolje je da preskočite sve oblike začinjene hrane, uključujući ljuti sos i salsu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.