Najviši čovek prestao da raste

Izvor: B92, 15.Mar.2012, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najviši čovek prestao da raste

Najviši čovek na svetu je prestao da raste; tretman, koji bi trebalo da smanji nivoe hormona rasta, pokazuje pozitivne znake.

Sultan Kosen (29), koji je visok 251cm, ima benigni tumor na hipofizi, zbog čega je došlo do ekstremnog povećanja hormona rasta, tako da je Sultanu i život bio u opasnosti.

On je 2010. iz rodne Turske otišao u Medicinski centar u Virdžiniji gde su mu dijagnostikovani i gigantizam i akromegalija.

Gigantizam se obično javlja tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << detinjstva i uzokuje povećano lučenje hormona rasta, dok se akromegalija javlja u odraslom dobu, i hormoni rasta nastavljaju da stimulišu rast tkiva ali osoba prestaje da raste.

Abnormalni nivoi hormona rasta su opasni jer dovode do prestanka rada srca, dijabetesa, visokog krvnog pritiska i povećavaju rizik za dobijanje raka debelog creva. Kosen ima deformitet kičme i hoda uz pomoć štaka.

On je u Turskoj imao operaciju tumora, ali lekari nisu mogli potpuno da ga uklone.

Dr Vens iz Virdžinije je promenio terapiju i sa kolegom uradio neinvazivan "napad” na tumor, a akcenat su stavili na zračenje.

U poslednjih par meseci nivoi hormona su se značajno popravili i izgleda da će najviši čovek na svetu prestati da raste.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.