Najviše transplantacija po glavi stanovnika, najmanje donora

Izvor: B92, 14.Okt.2019, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najviše transplantacija po glavi stanovnika, najmanje donora

Uprkos najvećem broju transplantacija srca po glavi stanovnika u svetu, manje od 0,5 odsto Slovenaca ima donorske kartice, saopštila je Slovenija Transplant koja vodi nacionalni registar davalaca tkiva u toj zemlji.

Slovenija transplant je saopštila da je u nacionalnom registru donatora oko 9.500 ljudi, prenosi agencija STA.

Trenutno na listi čekanja ima 255 imena, a najviše njih čeka novi bubreg, potom srce i jetru. Prosečno vreme čekanja je 247 dana za srce, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosno 50 dana ako se transplantacija srca smatra hitnom, dok je za dobijanje bubrega potrebno 300 dana i 15 dana za jetru.

U Sloveniji se u proseku svake godine izvrši oko 100 transplantacija. Krajem septembra ove godine brojka je dostigla 66, od čega 27 transplantacija bubrega, 17 srca, 15 jetre, 6 transplantacija pluća i jedna pankreasa.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Najviše transplatacija po glavi stanovnika, najmanje donora

Izvor: OkRadio.rs, 14.Okt.2019

Uprkos najvećem broju transplantacija srca po glavi stanovnika u svetu, manje od 0,5 odsto Slovenaca ima donorske kartice, saopštila je Slovenija Transplant koja vodi nacionalni registar davalaca tkiva u toj zemlji. Slovenija Transplant je saopštila da je u nacionalnom registru donatora oko 9.500...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.