Najprecizniji do sada: Test koji nepogrešivo dijagnostifikuje najpogubniju vrstu karcinoma

Izvor: B92, 09.Feb.2023, 22:09

Najprecizniji do sada: Test koji nepogrešivo dijagnostifikuje najpogubniju vrstu karcinoma

Naučnici sa Univerziteta East Anglia (UAE) pomogli su u razvoju novog testa krvi za otkrivanje karcinoma prostate, koji je precizniji nego dosadašnje metode.

Nova istraživanja pokazala su da je test krvi EpiSwitch (PSE) za prostatu 94% tačan, bolji od trenutno korišćenog testa krvi na specifični antigen (PSA).

Ovi naučnici veruju da novi test pokazuje veliki potencijal kao brza i precizna dijagnostička metoda u otkrivanju karcinoma prostate, piše Mirage News. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Test je razvila kompanija Oxford Biodynamics u saradnji s UEA-om, Univerzitetom Imperial College London i Imperial College NHS Trust.

Profesor Dmitri Pšečečki, sa medicinskog fakulteta UAE-a u Norvičuu, rekao je da je karcinom prostate najčešći karcinom kod muškaraca, a trenutno ne postoji jedinstveni test. Najčešće se koriste PSA testovi krvi, uz preglede, skeniranja magnetnom rezonancom i biopsija.

Rezultati današnjih PSA testova nisu baš pouzdani, a samo četvrtina ljudi koji obave biopsiju prostate zbog povišenog nivoa PSA zaista imaju karcinom.

"Zbog toga postoji potreba za stvaranjem novog testa krvi, veće preciznosti", kaže profesor Pšečečki.

Tim sa UEA-a je evaluirao novi PSE test koji kombinuje tradicionalni PSA test s epigenetskim EpiSwitch testom, u pilot studiji koja je uključivala 147 pacijenata.

Upoređivanjem rezultata sa standardnim PSA testom otkrili su da novi test značajno poboljšava tačnost otkrivanja karcinoma kod muškaraca koji spadaju u rizičnu kategoriju za razvoj karcinoma prostate. PSE test je brz i minimalno invazivan, te pokazuje impresivnu tačnost.

Dr. Džon Burouz, glavni izvršni direktor kompanije Oxford Biodynamics, rekao je kako u svakodnevnoj kliničkoj praksi postoji potreba za vrlo preciznim testom krvi kojim se mogu pregledati muškarci koji proveravaju da li imaju karcinom prostate i mogu se identifikovati oni kod kojih je rizik za razvoj te zloćudne bolesti povišen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.