Najčešće se uočava na nadlaktici: Jedan znak na koži nas upozorava na nedostatak vitamina C

Izvor: B92, 26.Okt.2023, 14:32

Najčešće se uočava na nadlaktici: Jedan znak na koži nas upozorava na nedostatak vitamina C

Nedostatak vitamina C se nekad manifestuje jako sporo, ali ponekad se pojavi manje primetan simptom koji često ignorišemo.

Jedan od simptoma koji se pojavi jako brzo je svakako gruba koža sa izbočinama, što je i prvi znak da se ne hranite pravilno.

"Kada su nivoi vitamina C niski, može se razviti stanje kože poznato kao keratoza pilaris ili guščija koža. Najčešće se može uočiti na zadnjoj strani nadlaktica, bedrima ili zadnjici", rekla je dijetetičarka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Erika Julson.

Guščija koža obično se pojavljuje nakon tri do pet meseci nedovoljnog unosa vitamina C, ali može biti uzrokovana i drugim uzročnicima.

"Drugi mogući pokazatelj nedostatka vitamina C su rane koje sporo zaceljuju. Bilo je i mnogo prijavljenih slučajeva bolova u zglobovima povezanih s nedostatkom vitamina C, što često uzrokuje šepanje ili poteškoće pri hodanju", dodaje Julson.

Kako biste se zaštitili od nedostatka, trebalo bi da jedete sveže voće i povrće. Namirnice bogate vitaminom C su kivi, papaja, karfiol, narandže, paradajz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.