Najčešće bolesti kičme

Izvor: Vesti-online.com, 26.Apr.2018, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najčešće bolesti kičme

Iako funkcioniše kao jedna kost, kičma je sastavljena od 33-34 pršljena. Između pršljenova se nalaze diskusi koji podsećaju po obliku na automobilsku gumu i ispunjeni su masom koja liči na želatin.

Njegova uloga je da amortizuje pritiske kojima je izložena kičma. Kičma je vrlo pokretljiv organ zahvaljujući pršljenskim zglobovima. Iako kičma predstavlja jedan od najsavršenijih sistema, podložna je velikom broju bolesti koje značajno utiču na kvalitet života. Najčešće >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << bolesti kičme su degenerativna oboljenja diska, urođeni deformiteti kičmenog stuba, spondiloza, povrede i upalne bolesti.

Radi se o degenerativnoj bolesti kičme koja je, uz nasledni faktor, najviše vezana za stil života. Nedovoljna fizička aktivnost, dugo sedenje, loše držanje i prinudni položaji u toku rada su glavni razlozi nastanka ove bolesti. Spondiloza pogađa jednu trećinu stanovništva i spada u najčešće bolesti na našim prostorima.

Degenerativne promene ili okoštavanje mogu da se dese na bilo kojem delu kičme. Bolest izaziva bolove i značajno otežava svakodnevni život te je lečenju potrebno pristupiti čim se pojave prvi simptomi. Najčešće se dešava da se pacijenti žale na ukočenost u vratu i ramenu ili na bolove i ukočenost u krstima. Degenerativni procesi najčešće zahvataju više pršljenova.

Kriva kičma je veoma čest uzrok bolova, sve više i kod vrlo mlade populacije. Skolioza predstavlja bočno krivljenje kičme usled dugotrajnog lošeg držanja tela. Skolioza može biti prava, kada se radi o rotaciji pršljenskih tela, i skoliotično držanje. Lordoza je deformitet lumbalnih pršljenova, pri čemu se uobičajena krivina tog dela kičme povećava. Veličina lumbalne krivine je od značaja i za vratni deo kičme jer održava kompletnu statiku tela.

Osoba sa lordozom ima karakteristično povijena leđa unazad i blago izbačen stomak. Kifoza predstavlja pojačanu grudnu krivinu i daje pogrbljen položaj tela. Pojačana kifoza ubrzava razvoj degenerativnih bolesti i zahteva lečenje.

Jedno od najtežih oboljenja kičme je diskus hernija. Radi se o izmenjenom stanju diskusa usled degenerativnih promena ili usled povrede kičme. Diskusi su vodeni jastučići smešteni u 24 šupljine između slobodnih pršljenova i ponašaju se kao zglobovi jer omogućavaju pokrete u sva četiri smera. Vremenom, usled gubitka vode, diskus gubi svoju elastičnost te postaje porozniji i može da sklizne iz svog prirodnog ležišta, što stvara bolove. Loše držanje, anomalije, gojaznost i deformiteti kičme ubrzavaju starenje diskusa.

Danas uobičajeno dugo sedenje za računarom je veliki neprijatelj zdravlja kičme i čest uzrok diskus hernije, koja se najčešće javlja u tridesetim i četrdesetim godinama života. Lečenje može biti hirurško, kada se operativnim putem uklanja i nehirurško.

Povrede kičme se dešavaju usled padova, zadobijenih udaraca ili usled saobraćajnih nesreća. Takođe, kod osoba sa osteoporozom može doći do preloma pršljenova zbog njihove smanjene gustine. Prilikom povrede kičme postoji opasnost od neuroloških smetnji usled povrede kičmene moždine. Povrede kičme se dešavaju kod ljudi svih godina i nažalost najčešće su sa komplikacijama od kojih se neke mogu rešiti jedino hirurškim putem.

Atlas opšta bolnica pruža sve mogućnosti savremenog lečenja kičmenih deformiteta, degenerativnih oboljenja i povreda. Multidisciplinarne operacione sale i oprema poslednje generacije kao i veliki broj hirurških grana čini Atlas bolnicu jedinstvenu u zemlji. Pacijentima su na raspolaganju sjajni eksperti oropedije, spinalne hirurgije i neurohirurgije, koji uz pomoć ostalog medicinskog osoblja rešavaju i najsloženije slučajeve bolesti kičme.

Atlas bolnica je opremljena u skladu sa svetskim standardima u oblasti pružanja medicinskih usluga i omogućava potrebno kombinovanje terapija. Dugogodišnje iskustvo u uspešnom lečenju bolesti kičme nas održava u samom vrhu klinika u Srbiji.

Zakažite konsultacije sa lekarom specijalistom na telefon: +381 11 785 88 88.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.