Najbolji izvor vitamina D: Ove namirnice štite naše telo

Izvor: B92, 30.Jun.2023, 21:42

Najbolji izvor vitamina D: Ove namirnice štite naše telo

Vitamin D ili vitamin sunca vrlo je važan za naše telo. On je zadužen za održavanje normalnog nivoa kalcijuma i fosfora koji cirkulišu u krvi. Takođe, on učestvuje u apsorpciji kalcijuma u kostima pa, sam ili u kombinaciji s kalcijumom, povećava mineralnu gustoću kostiju i smanjuje rizik od preloma.

Osim izlaganjem suncu i dnevnom svetlu, organizam možemo nahraniti vitaminom D i konzumiranjem određenih namirnica. Nalazi su u masnoj ribi, poput tune, skuše i lososa, u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << siru, žumancima, plodovima mora i gljivama. Leti najčešće posežemo za osvežavajućim voćem pa je dobra vest da se vitamin D nalazi i u toj hrani.

Avokado

Među namirnicama biljnog porekla koje sadrže vitamin D ističe se avokado. Smatra se supernamirnicom jer ima i puno zdravih masnoća, različitih vitamina i minerala.

Banana

Iako ne sadrže vitamin D, banane su važne jer učestvuju u njegovoj aktivaciji zbog visokog sadržaja magnezijuma. Mnoga istraživanja kažu da je bitno unositi preporučenu količinu magnezijuma kako bismo iskoristili optimalne dobrobiti vitamina D. Osim toga, banane su izvor kalijuma, vitamina B6 i vitamina C.

Sok od narandže

Kao i kod drugih namirnica, poput mleka, sok od narandže obično je obogaćen vitaminom D. Zato čaša soka od narandže osigurava približno 32 mikrograma vitamina D. Osim toga, sok od narandže odličan je izvor vitamina C, kalcija, kalijuma i magnezijuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.