Naizgled bezazleni simptom ukazuje na nealkoholnu masnu bolest jetre

Izvor: B92, 22.Jun.2023, 20:33

Naizgled bezazleni simptom ukazuje na nealkoholnu masnu bolest jetre

Slučajevi smrtonosne nealkoholne masne jetre porasli su u poslednje tri decenije, pokazala je nova studija. Stanje koje uzrokuje upalu organa može dovesti do raka jetre i ciroze. S obzirom na to da ova bolest često nema vidljivih simptoma, može se veoma teško dijagnostifikovati.

Prema British Liver Trustu, jedna od tri osobe ima nealkoholnu masnu bolest jetre, a da toga nije ni svesna. Isto tako, lekari tvrde kako će 20 odsto njih razviti ozbiljniji oblik koji može dovesti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do ciroze ili raka, a oba stanja mogu biti smrtonosna.

Poznato je da određene bolesti poput dijabetesa, predijabetesa, visokog krvnog pritiska i visokog holesterola povećavaju rizik od nealkoholne masne bolesti jetre, donosi The Sun.

Stručnjaci sugerišu da bi do još većeg porasta slučajeva moglo doći zbog zapadnjačke ishrane koja je obično bogata masnom i prerađenom hranom. Isto tako, svemu doprinosi i manjak fizičke aktivnosti kod ljudi, kao i gojaznost. Ali kako prepoznati da se radi o ovom opasnom stanju?

Kako objašnjavaju lekari, jedan simptom većina oboljelih ignoriše, a upravo bi on mogao biti jedan od prvih znakova nealkoholne masne bolesti jetre. To je umor. Naime, većina obolelih oseća hronični umor koji duže vreme ne prolazi, bez obzira na to jesu li se odmorili ili ne.

Ostali simptomi podrazumevaju bolove u stomaku, nadutost, proširene krvne žile neposredno ispod površine kože, povećane grudi kod muškaraca, crvene dlanove i žutilo kože i očiju, takođe poznato kao žutica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.