Naglo odricanje od nezdrave hrane izaziva glavobolje i anksioznost

Izvor: B92, 01.Okt.2018, 08:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naglo odricanje od nezdrave hrane izaziva glavobolje i anksioznost

Ukoliko ste se osećali čudno ili vas je bolela glava nakon odricanja od grickalica i nezdrave hrane, to je zbog toga što prolazite kroz simptome zavisnosti, pojašnjavaju stručnjaci.

Sudeći prema analizi nutricionista, koja je objavljena u magazinu "Živa nauka" (Live Science), osobe koje naglo prestanu da jedu obrađene grickalice poput čipsa ili kolača, proživljavaju iste simptome kao i oni koji prestanu da puše cigarete. U takvim slučajevima mogu da osete vrtoglavice, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << anksioznost, žudnju, glavobolje i nesanicu.

Tokom istraživanja tim stručnjaka zatražio je od 200 ispitanika, koji su bili na dijetama protekle godine, da odgovore na nekoliko pitanja o simptomima. Njihovi odgovori pokazali su da se gotovo svi suočavaju s psihičkim i fizičkim poteškoćama zbog odricanja od nezdrave hrane.

Vođa istraživačkog tima psihološkinja Erika Šulte rekla je da je ovo prvo istraživanje o simptomima koje ljudi mogu iskusiti zbog hrane.

"Ovo istraživanje ukazuje na to kako prerađena hrana, koja obično sadrži prekomerne količine šećera, može i te kako izazvati zavisnost", rekla je Šulte.

Međutim, stručnjaci Univerziteta u Mičigenu nisu detaljno istražili intenzitet simptoma kod ispitanika. Ipak, veruju kako su rezultati do kojih su došli odlična početna tačka budućih istraživanja o zavisnosti od hrane.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Naglo odricanje od nezdrave hrane izaziva glavobolje i nesanicu

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Okt.2018

Ako ste se osjećali čudno ili vas je boljela glava nakon odricanja od grickalica i nezdrave hrane, to je zbog toga što prolazite kroz simptome zavisnosti, pojašnjavaju stručnjaci.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.