Izvor: NaDlanu.com, 31.Okt.2012, 19:10 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Na šta vas podseća miris cimeta?
Pa, ako udahnete malo mirisa cimeta setićete se. Cimet je poznat kao začin koji poboljšava ukus i miris hrane, međutim novije istraživanje tvrdi da cimet - poboljšava pamćenje.
Američki naučnici želeli su da otkriju da li postoji razlika u delovanju cimeta, unesenog u organizam kroz usta ili putem mirisa kroz nos, na kognitivni učinak odraslih osoba.Istraživanje je podijeljeno u dve faze. U prvoj fazi ispitanici su ispunjavali kognitivne testove, a pri tome su žvakali gumu >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << za žvakanje i to bez ukusa, sa ukusom cimeta ili sa ukusom višnje. U drugoj fazi ispunjavali su kognitivne testove i pri tome bili okruženi mirisom peperminta, jasmina i cimeta. Rezultati su pokazali da cimet unesen u organizam na oba načina pruža povećanje kognitivnih sposobnosti i da garantuje bolju koncentraciju i bolje vizuelno pamćenje.