Na šta može da ukazuje vrtoglavica

Izvor: B92, 13.Apr.2013, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na šta može da ukazuje vrtoglavica

Vrtoglavica može da bude simptom nekih ozbiljnijih poremećaja u organizmu, Može da prati variranje krvnog pritiska, odstupanja vrednosti šećera u krvi od normale, anemiju, boravak u prostoriji sa manjkom kiseonika, ali i da se javi kao posledica pušenja.

Osnova vrtoglavice može da bude skrivena u perifernim ili centralnim organima koji su u telu zaduženi za održavanje ravnoteže. Periferni su vezani za poremećaj vestibularnog sistema, najčešće unutrašnjeg uva i veza >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << između uva i mozga (ušnog slušnog živca i živca za ravnotežu). Centralni uzroci su vezani za oštećenja struktura mozga i moždanog stabla.

Postoji veliki broj bolesti koje mogu da naruše jedan i drugi deo sistema: razni upalni ili vaskularni procesi koji zahvataju uvo i mozak, hronične bolesti (ateroskleroza) i mnoge druge. Vrtoglavicu mogu da iniciraju anatomske ili degenerativne promene kičmenog stuba koje utiču na cirkulaciju koja ishranjuje i uvo i strukture moždanog stabla gde je smešten sistem koji kontroliše ravnotežu.

I neke specifične bolesti vezane za uvo, kao što je Menijerov sindrom, koji se karakteriše određenim nakupljanjem tečnosti u unutrašnjim strukturama uva, remete ravnotežu i izazivaju napade vrtoglavice.

Takođe i neke neurološke bolesti mogu, između ostalog, da se manifestuju vrtoglavicom - migrena, multipla skleroza, ali i razne vaskularne bolesti mozga, na primer, moždani udar.

Vrtoglavica može da se javi i u dečjem uzrastu, a mogu da je izazovu razne upale uva ili slušnog živca. Ipak, znatno češće se sreće u populaciji odraslih zbog nekih vaskularnih problema, spondiloze vratnih pršljenova, oštećenja uva.

Svaka vrtoglavica je simptom, nezgodan i neprijatan, koji ponekad zahteva i lečenje. Preporuka je da se pacijenti prvo jave izabranom lekaru opšte prakse koji će da izmeri pritisak, da naloži biohemijske analize krvi, utvrdi da nije reč o nekoj alergiji, poremećaju regulacije šećera, i slično. Ako se to isključi, onda bi trebalo da se rade ispitivanja kod neurologa ili ORL, gde će se uz dodatne preglede i snimanja ispitivati problem dalje.

Autor je neurolog, načelnik Prvog odeljenja Klinike za neurologiju Vojnomedicinske akademije.

Foto: stockimages / freedigitalphotos.net

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Na šta može da ukazuje vrtoglavica

Izvor: OkRadio.rs, 13.Apr.2013

Vrtoglavica može da bude simptom nekih ozbiljnijih poremećaja u organizmu, Može da prati variranje krvnog pritiska, odstupanja vrednosti šećera u krvi od normale, anemiju, boravak u prostoriji sa manjkom kiseonika, ali i da se javi kao posledica pušenja. Osnova vrtoglavice može da bude skrivena...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.