Na red je došla procena vakcine Kjurvaka: Evropska agencija za lekove započela proces

Izvor: B92, 12.Feb.2021, 13:06

Na red je došla procena vakcine Kjurvaka: Evropska agencija za lekove započela proces

Evropska agencija za lekove objavila je da je započela sa procenom vakcine CVnCoV protiv kovida 19 koju je razvila nemačka kompanija Kjurvak.

Odluka o pokretanju procesa procene vakcine zasnovana je na studijama koje sugerišu da vakcina pokreće proizvodnju antitela i imunih ćelija koje ciljaju SARS-CoV-2, virus koji izaziva kovid 19. Kompanija Kjurvak sada sprovodi ispitivanja na ljudima kako bi se procenila sigurnost vakcine, imunogenost (koliko dobro pokreće odgovor na virus) >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i efikasnost protiv kovida 19, a iz EMA navode da će proceniti podatke iz ovih i drugih kliničkih ispitivanja čim postanu dostupni.

U saopštenju EMA navodi da vakcina kompanije Kjurvak deluje tako što sadrži molekul RNA koji unet u organizam donosi informaciju o proizvodnji proteina koji koristi virus SARS-CoV2 da bi ušao u ćeliju, a imuni sistem prepoznaje ovaj protein kao strani i proizvodi antitela i aktivira T ćelije protiv njega.

Ako kasnije osoba dođe u kontakt sa virusom SARS-CoV-2, njen imunološki sistem će prepoznati protein i biti spreman da odbrani telo od virusa. Evropska komisija je prošle godine odobrila ugovor sa kompanijom Kjurvak koji predviđa početnu kupovinu 225 miliona doza vakcine uz mogućnost dostavljanje dodatnih 180 miliona doza jednom kada se vakcina pokaže kao sigurna i efikasna

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.