Na operacije srca čeka 1.653 ljudi

Izvor: B92, 18.Avg.2011, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na operacije srca čeka 1.653 ljudi

Na kardiohirurške intervencije u Srbiji čeka 1.653 ljudi i za sada nije potrebno angažovanje dodatnih kapaciteta, izjavio je danas direktor RZZO-a Aleksandar Vuksanović.

On je na konferenciji za novinare rekao da je RZZO formirao jedinstvenu listu čekanja na kardiohirurške intervencije a nakon višemesečnog prikupljanja informacija došlo se do saznanja da je broj pacijenata koji čekaju operaciju daleko manji od 4.000 koliko se pominjalo u javnosti.

"Analizom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odgovora na Upitnik, popunjavanjem izjave u zdravstvenoj ustanovi i pojedinačnim pozivanjem pacijenata, došlo se do podataka da na kardiohiruršku intervenciju čeka 1.653 osiguranika", naveo je Vuksanović.

Od tog broja, njih 1.310 se izjasnilo da želi da ostane na "lokalnoj" listi u kojoj im je indukovana intervencija, dok 343 osiguranika želi na jedinstvenu listu.

Vuksanović je naveo i da prilikom analize, 124 pacijenta nisu dobijeni zbog pogrešne adrese ili broja telefona, dok 190 osiguranika nije želelo da odgovori na Upitnik RZZO.

Od 343 osiguranika koji su se opredelili za jedinstvenu listu, 270 je već upućeno u Klinički centar Srbije (220) i Institut u Kamenici (50), a biće operisani do kraja ove godine, iako su bili planirani za 2012. i 2013. godinu.

Direktor RZZO je rekao da za sada nije potrebno angažovanje dodatnih kapaciteta za kardiohirurške intervencije.

"Ako se situacija promeni i struka kaže da period čekanja zahteva angažovanje dodatnih kapaciteta, RZZO će to uraditi", rekao je Vuksanović.

On je kazao i da je jedinstvena lista za kardiohirurške intervencije prvi korak jer ta oblast zahteva najveću hitnost i brzinu, kao i da će se krenuti u ažuriranje i formiranje lista u drugim segmentima kao što su ortopedija i oftalmologija.

Ministar zdravlja Zoran Stanković rekao je da je ažurirana lista čekanja u kardiohirurgiji pionirski poduhvat koji je, kako je naveo, neverovatan broj od 4.000 pacijenata koji čekaju operaciju sveo na 1.653 što je "razumno".

"Na osnovu ovoga kontrolisaće se i uplate koje fond vrši", rekao je Stanković, navodeći da postoje slučajevi da uplate Fonda od nekih zdravstvenih ustanova nisu materijalizovane kroz fakture.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.