Na operacije čeka 384 pacijenta

Izvor: B92, 14.Jun.2011, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na operacije čeka 384 pacijenta

Od 1.774 pacijenta kojima je Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO) poslao upitnike radi utvrđivanja koliko ih zaista ima na listama čekanja za operacije srca, toj ustanovi je pristiglo svega 384 odgovora, izjavila je danas portparol RZZO Sanja Mirosavljević.

Ona je Tanjugu kazala da je pacijentima bilo omogućeno da se izjasne da li žele da budu stavljeni na jedinstvenu listu čekanja i budu upućeni u zdravstvenu ustanovu u kojoj će se operisati u najkraćem mogućem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << roku ili žele da ostanu u ustanovi u kojoj im je indikovana operacija bez obzira na period čekanja.

Prema njenim rečima, zdravstvene ustanove su pojedinačno vodile liste čekanja, a RZZO je u aprilu pokrenuo postupak revidiranja lista zbog nesređenog stanja i velikih lista čekanja uprkos angažovanju dodatnih kapaciteta u oblasti kardiohirurgije, odnosno upućivanja pacijenata u Istanbul i privatni KBC "Beograd".

U klinici "Acibaden" u Turskoj operisano je 200, a u KBC "Beograd" 260 pacijenata. RZZO je krajem maja poslao dopis na adrese 1. 774 pacijenata kojima su zakazane operacije srca od 1. avgusta, prema podacima koje su dostavile same zdravstvene ustanove.

"Njih 115 se izjasnilo da želi da bude na lokalnoj listi, odnosno da čekaju operaciju u ustanovi u kojoj im je i dijagnostikovana bolest, bez obzira na period čekanja", kazala je Mirosavljević dodajući da je njih 210 prihvatilo da bude na jedinstvenoj listi sa koje će ih RZZO upućivati u ustanovu u kojoj će biti operisani u najkraćem mogućem roku.

"30 pacijenata nas je obavestilo da su već operisani, jedan pacijent nas je obavestio da je odustao, članovi porodica sedam osiguranika su odgovorili da su im bližnji sa liste čekanja preminuli, a 21 upitnik nam je vraćen zbog nepoznate adrese", kazala je Mirosavljević.

Ona je navela da je od 384 pacijenata koji su odgovorili više od 350 pacijenata sa liste čekanja u Institutu "Dedinje", što je i očekivano, jer je period čekanja najjduži u toj ustanovi.

Prema njenim rečima, tu se čeka više od dve godine, a u Institutu u Sremškoj Kamenici i Kliničkom centru Srbije na operaciju srca čeka se dva meseca, dok u Nišu mesec dana.

U RZZO navode da je poslat dopis svim kardiohiruškim centrima sa podacima pacijenata koji su odgovorili, odnosno potvrdili da su na listi i da će te ustanove u narednom periodu biti u obavezi da potvrde da li su ti pacijenti zaista na listi čekanja za operaciju.

Takodje, ako bude bilo dopuna, odnosno ako se ispostavi da ima još pacijenata, te ustanove biće dužne da na uvid dostave popunjene anketne listove pacijenta.

Foto: Mykl Roventine / Flickr.com

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.