Na korak do sintetičke jetre

Izvor: B92, 03.Jul.2012, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na korak do sintetičke jetre

Istraživači su na korak do stvarana veštačke jetre, nakon što je američki tim stvorio uzorak krvnih sudova koji bi trebalo da snabdevaju taj organ krvlju. Zanimljivo je da su do tog otkrića došli uz pomoć – šećera.

Naučnici dugo eksperimentišu sa 3D “štampanjem” krvnih sudova, gradeći strukturu tkiva sloj po sloj, uz pomoć veštačkih ćelija.

Međutim, sintetički stvorene ćelije često odumru i pre nego što se formira tkivo.

Tehnologija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u kojoj 3D štampač koristi šećer kao gradivni materijal, mogla bi jednog dana da se koristi za transplantacije.

Studija je objavljena u žurnalu “Prirodni materijali”.

Dr Džordan Miler iz laboratorije dr Kristofera Čena, vođe istraživanja, na Univerzitetu u Pensilvaniji je rekao: “Veliki izazov u uzgajanju velikih veštačkih tkiva je u tome kako stvoriti ćelije koje će preživeti u laboratorijskim uslovima. Jer, ako stavite na jedno mesto mnogo ćelija, one počinju da uzimaju nutritijente i kiseonik iz susednih ćelija i počinju da se ‘guše’ i umiru”.

Kardiovaskularni sistem – krvni sudovi – rešava taj problem.

Tako je grupa naučnika sa Univerziteta u Pensilvaniji i Tehnološkog instituta u Masačusetsu odlučila da napravi sintetički vaskularni sistem, koji bi služio kao baza pravim krvnim sudovima.

Profesor Sangeta Batija sa pomenutog instituta kaže da je tehnika slična stvaranju oblika u vaze u vosku, tako što se okruži istopljenim metalom, a onda ukloni vosak.

Međutim, umesto metala, tim je koristio šećer.

“Do sada je bilo teško napraviti dovoljno velike organe kako bi mogli normalno funkcionisati, jer ako ugradite bilo koje tkivo deblje od milimetra, ne može opstati bez krvnih sudova”, kaže profesor Batija.

“Stvorili smo mrežu u koju bismo želeli da usadimo krvne sudove, koji bi se kasnije razgranali kroz tkivo, a tu mrežu napravili smo 3D štampanjem šećera. On je koristan materijal jer se može razgraditi uz pomoć vode u prisustvu živog tkiva i to tako da ga ne ošteti”.

Iako istraživači nisu još došli do implantacije krvnih sudova, oni kažui da žele da demonstriraju da je moguće napraviti deblje tkivo koje će biti “hranjeno” tim sistemom cevi, a na taj način u budućnosti stvoriti i celi organ.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.