Na Dan osoba sa invaliditetom: Ljubav veća od reči

Izvor: B92, 03.Dec.2013, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Dan osoba sa invaliditetom: Ljubav veća od reči

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom blogeri i B92 okupljeni oko inicijative da se formira fond za pomoć i podršku teško bolesnoj deci i njihovim porodicama, objavili su priču o dečaku s posebnim potrebama.

"Poznajem jednog Dečaka. Dečaka koji voli sve ljude. Koji najviše voli da zagrli, nežno i toplo, da zavuče svoju plavu glavu u udubljenje između ramena i pognute glave. Tamo gde je najmirisnije i gde se njegovo lice najbolje mazi. Taj Dečak voli da u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obraz poljubi brzo i iznenada. On voli kad poljubac pukne.

Poznajem Dečaka čijoj vaspitačici se lice ozari kada priča o njemu. Zato što je Dečak podstiče da preispituje sebe. I hvali ga, hvali tog Dečaka, postajući i sama srećna dok o njemu govori.

Dečak koga znam se kući vraća okićen mirisima dana koji je ostao iza njega. Nasmejan i srećan. On donosi sa sobom mirise nade, tuge i zadovoljstva što je nekom poklonio makar jedan tren odagnavši mu usamljenost.

Ovaj Dečak se sa strašću igra igara koje su samo njemu znane, i u čijim svetovima uvek moraju da žive junaci koji se zovu Potok, Zemlja, Kamen i poneka Pesma, makar ona bila tek cvrkut ptice.

Priču o ovom dečak u celini možete pročitati na Blog B92.

Njeni autori su blogeri okupljeni oko inicijative za pomoć teško bolesnoj deci i njihovim porodicama koji zahtevaju da do 1. januara 2014. RFZO donese podzakonski akt kojim definiše dijagnoze retkih i teških bolesti dece u Srbiji i novac za njihovo lečenje, lekove i podršku porodice.

Oni traže i da u istom roku Ministarstvo zdravlja utvrdi protokole za lica u lokalnim samoupravama, zadužen, na osnovu Zakona o pravima pacijenata i posebnih protokola, kojima se brine o ostvarivanju prava teško bolesne dece i njihovih roditelja. Više o njihovoj inicijativi, možete pročitati ovde.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.