Muzika leči depresiju?

Izvor: B92, 02.Avg.2011, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzika leči depresiju?

Ukoliko želite da popravite raspoloženje dovoljno je da pustite muziku, zaključak je najnovijeg istraživanja.

Finski naučnici su sproveli istraživanje nad 79 učesnika i otkrili da je muzička terapija efikasna u lečenju blažih oblika depresije.

Osobe koje su slušale muziku u trenucima neraspoloženja izjavile su da su se nakon toga osećale manje depresivnim.

Svi učesnici su bili podvrgnuti savetovanju i lekovima, ali 33 odsto njih je prošlo i kroz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 20 seansi muzičke terapije, gde su slušali muziku i učili da sviraju bubnjeve.

Tri meseca kasnije je ustanovljeno da su pacijenti podvrgnuti muzičkoj terapiji imali znatno manji osećaj anksioznosti i depresije od ostalih.

„Ovaj vid lečenja dozvoljava ljudima da se izraze na jedan poseban, neverbalni način. Muzika govori više od 1000 reči." rekao je prof. Kristijan Gold.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Muzika leči depresiju?

Izvor: medio.rs, 03.Avg.2011, 12:34

Ukoliko želite da popravite raspoloženje dovoljno je da pustite muziku, zaključak je najnovijeg istraživanja.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.