Muškarci pušači kubure s pamćenjem

Izvor: B92, 12.Feb.2012, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muškarci pušači kubure s pamćenjem

Poremećaji u pamćenju brže se manifestuju u poznim godinama kod muškaraca pušača nego kod nepušača, dok kod žena takav fenomen nije primećen, tvrde britanski stručnjaci.

U studiji britanskih naučnika objavljenoj u američkoj naučnoj reviji "Arhivi opšte psihologije", navodi se da dugogodišnje pušenje dovodi do mentalnih pamćenja i zaboravljanja znanja stečenog u prošlosti, kao i nemogućnosti njegovog korišćenja u sadašnjem trenutku.

"Naša studija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je pokazala da postoji povezanost između pušenja i intektualne sposobnosti, posebno u starosti. Ta veza je potcenjena, iako je ona jedan od najčešćih uzroka smrtnosti kod pušača u poznim godinama", objasnila je Severin Sabia sa Londonskog univerziteta i glavni autor pomenute studije.

Razlog zbog čega taj fenomen nije učestao kod žena, kako objašnjavaju britanski stručnjaci, još uvek nije potpuno razjašnjen, ali navode da je jedno od mogućih objašnjena što muškarci često puše više nego žene kao i da su muškarci bili dvostruko zastupljeniji u njihovom istraživanju, 5.099 muškaraca i 2.137 žena.

Prosečna starost ispitanika prilikom prvog pregleda bila je 56 godina starosti, a njihovo mentalno stanje je praćeno u periodu od 25 godina.

Naučnici su istraživali vezu između "pušackog staža" i mentalnog slabljenja osoba u prelaznom periodu iz srednjih godina do starosti. Potom su analizirani podaci uz pomoć šest kriterijuma kako bi bio određen stepen uticaja 25-ogodišnjeg pušenja i mentalnog kapaciteta merenog tri puta u periodu od 10 godina.

Ispostavilo se da je mentalna sposobnost brže opadala kod muškaraca pušača nego nepušača, a oni koji nisu prekinuli da puše imali su najgore rezultate.

Kod pušačca koji su prestali da puše 10 godina pre nego sto je izvršen test, takođe je primećen brži gubitak pojedinih mentalnih sposobnosti.

Bivši pušači koji su prestali da puše 15 i više godina pre testiranja, nisu pokazivale nikakvu mentalnu insuficijenciju.

"Ova studija pokazuje da je pušenje loše za mozak i da prestavlja dodatni faktor rizik za razvoj demencije u poznim godinama", prokomentarisao je doktor Mark Gordon, šef neurologije u ciriškoj bolnici " Hilsajd Hospital".

Procenjuje se da je broj obolelih od demencije na globalnom nivou u 2010. iznosio 36 miliona Ta brojka se sve više povećava i očekuje se da će biti udvostručena u narednih 20 godina, naveli su autori ove studije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pušenje ubrzava demenciju kod muškaraca

Izvor: Bol.rs, 13.Feb.2012, 03:01

Stariji muškarci koji puše pokazuju trend znatno bržeg opadanja mentalnih funkcija nego njihovi vršnjaci nepušači ili oni koji su ostavili cigarete, pokazala je studija britanskih eksperata. Takav e… Više

Nastavak na Bol.rs...

Ugroženo pamćenje muškaraca pušača

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Feb.2012

LONDON -..Poremećaji u pamćenju brže se manifestuju u poznim godinama kod muškaraca pušača nego kod nepušača, dok kod žena takav fenomen nije primećen, tvrde britanski stručnjaci...U studiji britanskih naučnika objavljenoj u američkoj naučnoj reviji "Arhivi opšte psihologije", navodi se...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.