Muškarci koji trče, plivaju ili voze bicikl umanjuju rizik od čak 9 vrsta kancera

Izvor: B92, 16.Avg.2023, 14:30

Muškarci koji trče, plivaju ili voze bicikl umanjuju rizik od čak 9 vrsta kancera

Istraživači su otkrili da muškarci sa dobrom kardiorespiratornom kondicijom imaju mnogo manje šanse da razviju rak glave i vrata, želuca, pankreasa, jetre, creva, rektuma, bubrega, pluća i jednjaka.

Kardiorespiratorni fitnes se odnosi na sposobnost osobe da radi aerobne vežbe, kao što su trčanje, vožnja bicikla i plivanje tokom dužeg vremenskog perioda. Nova studija, objavljena u "British Journal of Sports Medicine", uključuje rezultate koje su prikupili stručnjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Švedske prateći više od milion muškaraca koji su u proseku imali 33 godine. Učesnici su služili vojni rok u Švedskoj između 1968. i 2005. godine.

Na početku regrutovanja muškarci su prošli niz testova koji su procenjivali više faktora, uključujući njihovu visinu, težinu, krvni pritisak, snagu mišića i kardiorespiratornu kondiciju. Tokom perioda praćenja, oko 84.000 obolelo je od raka. Istraživači su otkrili da muškarci sa višim nivoom kardiorespiratorne kondicije u poređenju sa onima sa nižim nivoima imaju:

– 19 posto manje šanse za razvoj raka glave i vrata,

– 39 posto manje šanse za razvoj raka jednjaka,

– 21 posto manje šanse za razvoj raka želuca,

– 40 posto manje šanse za rak jetre,

– 18 posto manje šanse za razvoj raka debelog creva i 5 posto manje šanse za razvoj raka rektuma,

– 20 posto manje šanse za razvoj raka bubrega,

– 42 posto manje šanse za razvoj raka pluća,

– 12 posto manje šanse za razvoj raka pankreasa.

"Ovi rezultati bi se mogli koristiti u kreiranju politike javnog zdravlja, dodatno jačajući podsticaj za promovisanje intervencija koje imaju za cilj povećanje [kardiorespiratorne kondicije] kod mladih“, napisali su autori.

Istraživači su otkrili da je veća kardiorespiratorna sposobnost povezana sa blagim (7 procenata) povećanim rizikom od raka prostate i 31 procenat većim rizikom od raka kože.

Prethodna studija koja je ispitivala isti skup podataka sugerisala je da blago povećanje rizika od raka prostate nije povezano sa većom stopom agresivnog raka prostate ili smrti od raka prostate, i da se može pripisati većem broju pregleda. Autori su sugerisali da se veća stopa raka kože može objasniti "većom izloženošću UV zračenju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.