Muškarci - čuvajte svoju prostatu

Izvor: B92, 22.Sep.2014, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muškarci - čuvajte svoju prostatu

Srpsko urološko društvo, tokom obeležavanja Evropske nedelje prostate, od 22. do 26. septembra, ističe da su bolesti prostate proglašene prioritetnim oboljenjima 21. veka, a istraživanja pokazuju da svaki drugi muškarac podleže riziku za bolesti prostate nakon 50. godine.

Najviše pažnje biće posvećeno benignoj hiperplaziji prostate koja je posledica preteranog rasta prostate. Oboljenje karakteriše promena u kvalitetu mokrenja, kao i neprijatni simptomi donjeg urinarnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trakta.

Benigno uvećanje prostate predstavlja jedno od najčešćih oboljenja muškaraca na ulasku u šestu deceniju života. Redovni pregledi i pravovremeno reagovanje čuvaju prostatu od oboljenja, i od ključne su važnosti za rano dijagnostikovanje i određivanje adekvatne terapije.

"Preventivni pregledi veoma su važni bez obzira na to da li pacijent oseća neke promene u mokrenju ili ne. Svakako, preventivni pregledi se preporučuju barem jednom godišnje posle 50. godine. Međutim, određeni simptomi mogu ukazati i na neka teža oboljenja poput kancera prostate i stoga je veoma važno da se pacijenti ne oglušuju na upozorenja koja nam organizam šalje.

Ukoliko pacijenti otežano mokre, gube na težini, imaju bolove u leđima, osećaju neugodnost u predelu karlice, ili im se pojavi krv u semenoj tečnosti ili mokraći, obavezno se moraju javiti lekaru što je pre moguće. Građani danas znaju mnogo više o oboljenjima prostate i češće se odlučuju za preventivne preglede, ali nam statistika još uvek ukazuje da to mora biti u daleko većoj meri“, rekao je prof. dr Zoran Džamić direktor Klinike za urologiju Kliničkog centra Srbije.

„Danas smo u mogućnosti da, zahvaljujući napretku tehnologije, postavimo dijagnozu u najranijim fazama oboljenja, što pre deset godina nije bilo moguće. Ukoliko se pacijent pravovremeno javi i na vreme dijagnostikuje oboljenja prostate, verovatnoća izlečenja je velika, imajući u vidu da je karcinom prostate na drugom mestu smrtnosti kod muškaraca obolelih od malignih bolesti.

Svest o visini rizika od ovih oboljenja kod muškaraca, kao i neophodnost redovnih pregleda su od ključne važnosti kako bi se povećao broj rano otkrivenih i izlečenih pacijenata“, dodao je prof. Džamić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.