Multitasking izaziva ubrzani mozak?

Izvor: B92, 05.Jul.2011, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Multitasking izaziva ubrzani mozak?

Istraživanja pokazuju da nam je zbog učestalosti i vremena provedenog onlajn mozak navikao na brzinu elektronskog multutaskinga tako da su nam sporija dešavanja i obaveze uvek u drugom planu. Takvo stanje su nazvali ubrzani ili preterano nadraženi mozak (popcorn brain).

Više ne možemo mirno da sedimo i čekamo autobus jer nam biznis strana mozga ne dozvoljava da se za trenutak odvojimo od svojih telefona, džepnih računara i sl. Kada otac pre provodi vreme na svom telefonu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili nekoj društvenoj mreži umesto da kupa svoje dete, shvatamo da imamo problem sa onlajn svetom. Takav slučaj postoji, ispričao ga je profesor Levi u Informacionoj školi Univerziteta u Vašingtonu.

Socijalni psiholog, Kliford Nas, kaže da nam multitasking na internetu otežava čitanje ljudskih emocija. Kada je pokazao fotografije ljudi, osobe koje je lečio od zavisnosti od interneta su imale poteškoće da prepoznaju emociju na licima osoba sa slika.

„Ljudska interakcija je veština, a ovi ljudi imaju malo vremena da je nauče", kaže Nas.

Interakcija u virtuelnom svetu je nepredvidiva, nikad ne znamo ko nam je poslao imejl, ko je postavio našu sliku, šta se dešava sa ljudima koje poznajemo, a uvek znamo šta nam cveta u bašti. Nepredvidivost je ono od čega postajemo zavisni.

I kada ne radimo, proveravamo poštu nekoliko puta dnevno, na odmoru se takođe ne odvajamo od svojih spravica. U tim trenucima nam se aktivira nukleus akumbens, centar u mozgu koji je zadužen za uživanje. Kroz vreme, karakteristika mozga, fizička, se zaista menja. Pokazalo se u istraživanjima da osobe koje provode po 10 sati dnevno na internetu imaju manje sive mase u mozgu od onih koji su umereni.

Kako se nositi sa ubrzanim mozgom?

Neki jednostavno mogu da počnu sa umerenim korišćenjem interneta. Ako niste od tih, onda pokušajte sami da se „izlečite".

Vodite dnevnik o aktivnostima na internetu. Šta ste posetili, koliko ste vremena potrošili, šta ste videli i kako ste to koristili. Takođe, zabeležite i kako se osećate dok koristite računar. Najčešće se nađemo pred računarom kada nam je dosadno ili kada smo anksiozni.

Postavite granice. Neka vam maksimum vremena bude 2 sata dnevno. Odgovorite na poruke, pogledajte svoje profile, a zatim se udaljite od računara i radite nešto sasvim drugo.

Gledajte kroz prozor. Dovoljna su vam samo dva minuta da usporite svoj mozak.

Odredite slobodno vreme. U to vreme ne smete proveravati poštu ili biti na Fejsbuku. Ako ste baš teško to uspeli da izvedete, nagradite sebe za svaki sat bez interneta i računara.

Pozovite prijatelja. Umesto poruka, pozovite prijatelja. Izađite napolje, prošetajte sa prijateljem barem 3 sata dnevno, ako imate toliko. To će vas udaljiti od računara.

Testirajte se. Ako osećate sram ili krivicu i ako vas voljeni opominju zbog previše vremena koje provodite onlajn, potražite savetnika ili lekara sa kojim ćete moći da razgovarate o zavisnosti.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Multitasking izaziva ubrzani mozak?

Izvor: medio.rs, 05.Jul.2011

Istraživanja pokazuju da nam je zbog učestalosti i vremena provedenog onlajn mozak navikao na brzinu elektronskog multutaskinga tako da su nam sporija dešavanja i obaveze uvek u drugom planu. Takvo stanje su nazvali ubrzani ili preterano nadraženi mozak (popcorn brain).

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.