Muči vas stomak u avionu?

Izvor: Mondo, 18.Feb.2013, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muči vas stomak u avionu?

Jedna neverovatna studija objašnjava zašto je dobro "pustiti gas" u avionu.

Studija objavljena u "Medicinskom žurnalu Novog Zelanda" iznela je sve prednosti toga da i putnici i posada "puštaju vetar" tokom leta avionom.

Počnimo od osnovnih bioloških činjenica - ako zadržavate gas, velika nadmorska visina učiniće simptome još neprijatnijim. Ako se stidite da pustite gas u avionu, rizikujete nadutost, gorušicu, pa čak i bolove u stomaku.

"Na velikim >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << visinama, vaše telo proizvodiće više sumporne kiseline, koja će morati da izađe napolje, tako da se može reći da u avionu češće puštamo vetar nego na čvrstom tlu", kaže danski gastroenterolog Jakob Rozenberg.

"S druge strane, ukoliko se pilot trudi da zadrži gas, taj napor i razmišljanje o stomaku mogu bitno uticati na njegovu moć rasuđivanja, što dovodi u opasnost sve ljude u letelici", navodi se u istraživanju.

"Medicinski žurnal Novog Zelanda" ne daje konkretne odgovore na pitanja, autori članka čak sami sebi uskaču u usta, navodeći primer pilota koji ipak pusti gas, a onda miris "onesvesti" kopilota...

Jedno od rešenja koje autori predlažu je da sedišta u avionu sadrže ugalj, koji bi neutralisao mirise i učinio svima let prijatnijim, bez nadutosti, ali i bez neprijatnih mirisa. Naravno, ne moramo sve ove studije shvatati ozbiljno.

(MONDO, ilustracija Guliver/Getty images/Thinkstock)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.