Muči vas prehlada koja nikako ne prolazi? Ovo su mogući razlozi

Izvor: B92, 16.Okt.2023, 14:19

Muči vas prehlada koja nikako ne prolazi? Ovo su mogući razlozi

Kako objašnjavaju lekari, prehlada je zapravo infekcija gornjeg disajnog sistema uzrokovana virusima, a u proseku najčešće traje oko nedelju dana, prenosi Healthy.

Simptomi po kojima možemo najlakše prepoznati da imamo prehladu jesu curenje iz nosa, začepljenost nosa i otežano disanje, kijanje, grlobolja i kašalj, glavobolja te lagano povišena temperatura.

No ponekad simptomi prehlade mogu potrajati duže vreme, što je često jedan od glavnih razloga zbog kog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oboleli posećuju lekara. Kako objašnjavaju stručnjaci, postoji nekoliko uzroka zbog kojih prehlada nikako ne prolazi. Jedan od njih je taj što možda imamo neku drugu prehladu. Lekari objašnjavaju kako se tokom sezone prehlade možemo prehladiti i ozdraviti, ali se odmah nakon toga ponovo zaraziti jednim od stotinu virusa koji takođe uzrokuju prehladu.

Tako se može činiti da imamo dugu prehladu, dok smo ih zapravo imali dve ili više njih zaredom, dodaju. Isto tako, do problema s dugom prehladom može dovesti i takozvana hronična postnazalna drenaža koja je uobičajena posledica prehlade. Ona se pogoršava noću dok ležimo, a može biti uzrokovana alergijama, vremenskim promenama te nekim drugim spoljašnjim faktorima.

Osim toga, ako duže vreme nakon prehlade imamo kašalj te nikako ne možemo da ga se rešimo, moglo bi biti da se zapravo radi o astmi ili hroničnoj opstruktivnoj bolesti pluća (HOBP), upozoravaju lekari. U tom slučaju je obavezno što pre obaviti zdravstveni pregled.

I poslednje, ali ne i manje opasno jeste upala pluća. Naime, ako prehlada potraje duže vreme, potencijalno se može raditi i o upali pluća. Najčešći simptomi koji ukazuju na to uključuju uporni kašalj popraćen smeđom ili zelenom sluzi, povišenu temperaturu te probleme s disanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.