Mršavljenje: Šta je efikasnije- da vežbate ili probušite kašiku?

Izvor: B92, 05.Sep.2018, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mršavljenje: Šta je efikasnije- da vežbate ili "probušite" kašiku?

Kilograme planirate da svedete na željenu meru i pravite plan. Dijete, saveti, cake i trikovi ne manjkaju. Planirate i da se fizički aktivirate. U razgovoru za portal B92 nutricionista Milka Raičević otkriva kako ćete lakše i brže postići cilj i idealnu kilažu.

Mršavljenje je veoma naporno, zamara organizam i naša sagovornica savetuje da se, ako želite da smršate, pridržavate samo jednog jednostavnog principa - trošite više kalorija nego što ih unosite.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Gladovanje i drastično smanjen unos kalorija nije dobar put ka vitkoj liniji. To vodi u bolest. Treba da izaberete dobru i kvalitetnu dijetu u dogovoru sa stručnjacima, da unosite sve namirnice iz piramide ishrane, ali da pažljivo i predano brojite kalorije. Nema belog hleba i šećera kada želite da oslabite, ali to ne znači da treba da jedete samo jaja i meso. Ni to nije dugoročno dobro za ljudsko zdravlje", objasnila je Raičevićeva objašnjavajući da su unos i potrošnja jedini princip koji provereno daje rezultate.

Kaže i da ne treba da se zanosimo brzim rezultatima, jer je dijeta princip koji treba da se poštuje na "duge staze".

U sklopu plana za mršavljenje preporučuje i obaveznu fizičku aktivnost koja je svima potrebna za dodatno ubrzanje metabolizma i pokretanje pogona za trošenje kalorija. Takođe, dok je na dijeti, organizam se dodatno opterećuje i potrebno je malo rasterećenja.

"Organizmu je potrebna energija i zato je najbolje da posle obroka ne legnete, nego da nešto radite. Nisu potrebni jaki i intenzivni treninzi, nekada je dovoljno da pospremite kuću, usisavate, perete prozore, odete da prošetate, hodate stepenicama... Svaki pomak se računa i svaka aktivnost", kaže naša sagovornica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.