Može li ovaj vitamin da pomogne kod infekcije kovidom?

Izvor: B92, 10.Jun.2020, 13:07

Može li ovaj vitamin da pomogne kod infekcije kovidom?

Holandski naučnici su kod pacijenata koji su umrli od posledica kovida 19 ili su primljeni na odeljenje intenzivne nege s dijagnozom te bolesti otkrili nedostatak vitamina K, važnog kod regulisanja zgrušavanja krvi.

Lekari koji su proučavali razvoj bolesti u bolnici Kanisijus Vilhelmina u gradu Najmegenu, našli su vezu između bolesti i ovog vitamina baš zbog toga što kovid 19 izaziva zgrušavanje krvi, što dovodi do razgradnje elastičnih vlakana u plućima, a vitamin K, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji se u organizam unosi hranom i apsorbuje u gastrointestinalnom traktu, ključan je za proizvodnju proteina koji reguliše zgrušavanje. Oni veruju da bi mogao da osobe zaštiti od težeg oblika oboljenja pluća.

Holandski istraživači sada čekaju recenziju studije, a po odobrenju bi počeli s kliničkim ispitivanjima.

Dr Rob Jansen, naučnik koji radi na projektu, kaže da će, s obzirom na početne rezultate studije podsticati kod ljudi što veći unos vitamina K u organizam, uz izuzetak pacijenata koji su na terapiji lekovima za zgrušavanje krvi poput varfarina.

On kaže da je ovaj nutrijent dobar i za krvne sudove, kosti i za pluća u svakom slučaju i da ga treba uzimati.

“Vitamini K1 i K2. K1 nalaze se u spanaću, brokoliju, zelenom lisnatom povrću, u borovnicama i u svim vrstama voća i povrća. Organizam bolje apsorbuje K2, a ima ga puno u holandskim i francuskim sirevima, odnosno tvrdim i plesnivim sirevima”, prenosi Nedeljnik.

“Vitaminom K2 posebno je bogato tradicionalno japansko jelo od fermentisane soje, nato, karakteristične lepljive strukture i oporog ukusa, zbog čega ćemo dodatno istražiti njegovu zdravstvenu korist”, rekao je.

Istraživanje je sprovedeno u saradnji s Institutom za kardiovaskularne bolesti u Mastrihtu, jednim od najvećih evropskih instituta za istraživanje bolesti srca i krvnog sistema.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.