Može da utiče negativno na organizam: Znaci koji ukazuju da odmah morate smanjiti unos kofeina

Izvor: B92, 23.Jul.2023, 16:50

Može da utiče negativno na organizam: Znaci koji ukazuju da odmah morate smanjiti unos kofeina

Za mnoge od nas kofein je neophodan kako bismo bili budni i puni energije tokom dana.

Međutim, prevelika količina može negativno uticati na vaš organizam.

Međutim, postoje neki znaci i simptomi koji mogu ukazivati ​​na to da je vaš unos kofeina prekomeran.

Kofein nije nužno loš za nas, kako objašnjava Šona Vilkinson, vodeći nutricionista u "Dr.Vegan".

Međutim, ona dodaje da razgovor o kofeinu još uvek traje u zdravstvenoj i medicinskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zajednici, pri čemu neki sugerišu da je to važan deo naše svakodnevne ishrane, a drugi sugerišu da bismo ga trebali potpuno izbegavati.

Nesanica

"Možda najočitiji znak da ste uzeli malo više kofeina je nemogućnost utonuća u san. Kofein je stimulans koji može odložiit vreme vašeg telesnog sata, ostavljajući vaš mozak potpuno budnim dok je vaše telo spremno za spavanje", navodi.

Kada na kraju ipak zaspite, studije su pokazale da kofein takođe utiče na kvalitet ovog sna, ostavljajući vas umornim i nemirnim kada se probudite.

Anksioznost i nemir

"Kofein je stimulans centralnog nervnog sistema, što znači da može uticati na ravnotežu neurotransmitera u vašem mozgu i doprineti osećaju anksioznosti i nemira. Ako ste za početak anksiozna osoba, kofein će verovatno pogoršati ove osećaje s obzirom na povećanu energiju koju daje vašem mozgu", otkriva.

Ako se borite s osećajem nemira ili anksioznosti, izbacivanje kofeina je odlično mesto za početak.

Mišićni tremor i trzaji

S obzirom na to da kofein stimuliše nervni sistem i pojačava nervnu aktivnost, nije neuobičajeno da doživite drhtanje mišića i trzaje nakon konzumiranja posebno velike doze.

"Ovi trzaji su najčešći u rukama i kapcima, ali se mogu javiti bilo gde po telu", kaže.

Problemi sa stomakom

Možda vam je poznata iznenadna potreba za nuždom nakon ispijanja kafe.

"To je zato što kofein ima blagi laksativni efekat kada se konzumira, što često dovodi do grčeva u stomaku ili nelagodnosti. Kofein takođe uzrokuje da vaše telo poveća proizvodnju kiseline u vašem želucu, što može dovesti do drugih neugodnih simptoma kao što su refluks kiseline ili žgaravica", dodaje.

Iritacija kože

Neki ljudi su zapravo alergični na kofein i da je češće nego što mislite.

"Simptomi ove specifične alergije uključuju osip koji svrbi i sastoji se od crvenih kvržica, oticanja usana i jezika, a u nekim slučajevima i koprivnjače. Zapamtite da neki kozmetički brendovi koriste kofein kao sastojak u raznim kremama i serumima pa uvijek proverite etiketu", dodaje.

Promene raspoloženja

Kofein takođe može uticati na vaše raspoloženje, što dovodi do promena raspoloženja i razdražljivosti.

"Budući da utiče na vaš centralni nervni sistem, može povećati oslobađanje ekscitatornih neurotransmitera poput dopamina, što vam daje početno podizanje pre nego što izazove krah u vašem raspoloženju kada kofein nestane", dodaje.

Ako otkrijete da vam raspoloženje varira tokom dana, posebno nakon što ste konzumirali neki oblik kofeina, možda je vreme da ga zamenite izvorom energije koji se sporo oslobađa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.