Mozak gojaznih se razlikuje

Izvor: B92, 17.Apr.2012, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mozak gojaznih se razlikuje

Jedan od glavnih razloga dramatičnog povećanja broja gojaznih ljudi u svetu mogao bi biti u povećanju osetljivosti na visokokalorijsku hranu koja je svima dostupna, prenosi medicinski časopis "Trends in Endocrinology and Metabolism".

Na osnovu slikovnih prikaza ljudskog mozga, primećene su razlike u aktivnosti mozga između mršavih i gojaznih osoba i tom prilikom je identifikovana i mreža prenosa signala u mozgu odgovorna za kontrolu apetita.

Dokazano je da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moždani mehanizam nastanka debljine vrlo složen, te da određeni signali igraju kritičnu ulogu u osetljivosti prema debljini.

Gojazne osobe imaju veću aktivnost mozga u odgovoru na slatku i masnu hranu, što sugeriše na značajnu ulogu signala povezanih sa motivacijom za jedenjem.

Sve do sada istraženo podržava činjenicu da je debljina neurobihevioralni problem - bolest koja je rezultat preosetljivosti mozga na nezdravu okolinu.

Debljina predstavlja jednu od najozbiljnijih pretnji zdravlju populacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.