Moram li i dalje, zaista?

Izvor: B92, 23.Apr.2021, 21:52

"Moram li i dalje, zaista?"

"Vakcinisan sam i boravim na otvorenom. Moram li zaista i dalje da nosim masku?", "Treba li da nosim masku ako trčim po prirodi i nisam blizu ljudi?", "Hodam trotoarom i prolazim pored druge osobe, treba li staviti masku?" Kako dolazi toplije vreme i postotak vakicinisanih građana postupno raste, sve više Amerikanaca postavlja ovakva pitanja, piše CNN.

"Ako ste vakcinisani, rekao bih da uglavnom ne treba da nosite masku na otvorenom", rekao je Sandžaj Gupta u CNN-ovoj emisiji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "New Day", zato što se zna da se većina virusnih transmisija ne događa na otvorenom. Ključno pitanje: Koliko je verovatno da ću udahnuti tuđi vazduh?

Bez obzira na status vakcinisanja, važan faktor pri odlučivanju o odbacivanju maske na otvorenom je razina prenosa i stopa zaraze u nekom području, smatra Gupta.

"Pravo je pitanje kolika je verovatnoća da ću udahnuti tuđi vazduh. To je to. Broj ljudi, okruženje i stepen virusne rasprostranjenosti u zajednici", rekao je Gupta.

Dr Ašiš Jha, dekan Fakulteta javnog zdravstva Univerziteta Braun, rekao je za CNN kako očekuje da će nošenje maski uskoro biti ograničeno samo na zatvorene prostore.

"Očekujem da će tokom sledećih nekoliko nedelja američke savezne države započeti s ukidanjem obaveznog nošenja maski na otvorenom", rekao je Jha, dodajući kako se većina infekcija događa u zatvorenim prostorima, pa će ljudi još neko vreme morati da nose maske u takvom okruženju. Neke države već ukinule obavezu nošenja maski

Nekoliko je saveznih država, poput Teksasa i Alabame, već ukinulo obavezu nošenja maski, a neke planiraju da ublaže propise o nošenju na otvorenom. Guverner Roud Ajlanda Den Meki objavio je u četvrtak da će od 7.maja u njegovoj saveznoj državi maske biti obavezne samo u zatvorenom ili kad nije moguće održavati razmak od najmanje jednog metra na otvorenom.

Restrikcije zbog kovida 19 u Konetikatu završavaju 19. maja, a tamošnji guverner Ned Lamont savetuje ljudima da i dalje budu oprezni i nose maske u zatvorenom.

"Neće biti nikakvih zahteva u vezi s maskama na otvorenom. Još uvek toplo preporučujemo nošenje maske u zatvorenim prostorima, osim ako ste vakcinisani. Pronaći ćemo neku ravnotežu", rekao je Lamont.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.