Mogu da se jave bilo kad: Od ovoga boluje čak do 40 odsto starijih od 35 godina

Izvor: B92, 07.Jul.2019, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogu da se jave bilo kad: Od ovoga boluje čak do 40 odsto starijih od 35 godina

Miomi materice predstavljaju benigna oboljenja koja se mogu javiti u bilo kom uzrasnom dobu kod žena u reproduktivnom periodu.

Smatra se da od 20 do 40 odsto žena starijih od 35 godina ima miome i da su miomi jedan od najčešćih uzroka histerektomije kod žena koje nisu u menopauzi. Kako za B92 objašnjava dr Davor Mrda, sa KBC "Bežanijska kosa", ovaj problem može brzo i efikasno da se reši u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Vođa tima lekara ove ustanove, objašnjava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da miomi kao benigna oboljenja se najčešće manifestuju bolnim i produženim menstrualnim krvarenjem, bolom tokom seksualnog odnosa, učestalim mokrenjem zbog pritiska na bešiku, krvarenjima van menstrulanog ciklusa, anemijom, bolom u leđima i bolom u maloj karlici.

Najveći broj mioma ne uzrokuje nikakve simptome i otkrivaju se slučajno na rutinskim pregledima.

"Embolizacija arterija materice, koje ishranjuju miome, predstavlja opciju lečenja simptomatskih mioma i spada u minimalno invazivne procedure. Procedura se radi u lokalnoj anesteziji, pri čemu se različitim manipulacijama aplikuje embolzacioni materijal u arteriju koja ishranjuje miome, čime se postiže prestanak ishrane samih mioma, nihova degeneracija i prestanak simptoma. Tokom embolizacije se ne utiče na zdravo tkivo materice, jajovode ili jajnike. tehnički uspeh je 95-98 odsto, a smanjenje simptoma je do 90 odsto, sa pojavom komplikacija do jedan odsto. Embolizacija mioma materice sama po sebi ne isključuje eventualnu naknadnu hiruršku intervenciju", istakao je dr Mrda.

Embolizacija mioma je praćena takozvanim postembolizacionim sindromom, koji se javlja u prvih 24-48 sati, ali se može javiti i kasnije, a karakteriše ga pojava temperature, bola i eventualno povraćanja.

Sve ove manifestacije se uspešno kontrolipu upotrebom adekvatnih lekova.

"Prosečan boravak u bolnici je oko tri dana, a nakon otpuštanja narednih nedelju dana nisu preporučljivi teži fizički napori", zaključuje dr Mrda.

Piše: Milenko Kovačević

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.