Mogu biti izuzetno ozbiljne: Tri bolesti koje se često kriju iza pogrešne dijagnoze

Izvor: B92, 01.Sep.2023, 08:19

Mogu biti izuzetno ozbiljne: Tri bolesti koje se često kriju iza pogrešne dijagnoze

S obzirom na to da savremeni način života donosi mnoge izazove za medicinu, čak se i lekarima dogodi da pogreše u dijagnozi.

Kako donosi portal Prevention, postoje određene bolesti koje čak i lekari teško znaju da prepoznaju, što otežava dijagnozu, a samim time i lečenje.

Iako je lako dijagnostikovati neka zdravstvena stanja na temelju popisa specifičnih simptoma ili dijagnostičkih testiranja, druga je teže utvrditi jer oponašaju druge bolesti. Apneja u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spavanju

Lekari često apneju u spavanju znaju da zamene s depresijom. Naime, loše raspoloženje česta je pojava kod ljudi koji imaju problema sa spavanjem te pate od nesanice, a upravo se to najčešće događa kad imamo apneju. Njihovo loše raspoloženje može doslovno oponašati simptome depresije, a najnovija studija pokazuje da otprilike 73 posto pacijenata s apnejom oseća simptome depresije. Celijakija

Iako se može činiti jednostavnim dijagnosti celijakiju, zapravo je riječ o nedokučivoj bolesti kojoj može trebati od šest do 10 godina da se točno dijagnosticira. Problem je taj što simptomi mogu ukazivati ​​na bilo koji drugi gastrointestinalni problem.

S obzirom na to da ne postoji pravi test za sindrom iritabilnog crijeva, upravo je to najčešća pogrešna dijagnoza. Lajmska bolest

Umor, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima... Sve su to simptomi lajmske bolesti. Međutim, takođe su simptomi i multiple skleroze, zbog čega ova dva stanja čak i lekari često zamene. Lajmska bolest deli simptome s još nekoliko drugih stanja, uključujući fibromialgiju i grip.

U jednoj studiji rezultati su pokazali kako 76 posto žena s lajmskom bolešću ima simptome koji bi se mogli pogrešno protumačiti kao drugi zdravstveni problemi. S obzirom na to da lekari dijagnostikuju i multiplu sklerozu i lajmsku bolest isključujući druga stanja koja imaju slične simptome, nije teško zameniti jedno za drugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.