Modernina RNK vakcina odlaže recidiv kod raka kože

Izvor: B92, 17.Apr.2023, 08:03

Modernina RNK vakcina odlaže recidiv kod raka kože

Eksperimentalna RNK vakcina koju je razvila američka kompanija "Moderna" u saradnji sa "Merkovom" imunoterapijom Kitruda odlaže recidiv kod raka kože za 44 odsto, u poređenju samo sa Kitruda terapijom bez vakcine, saopštili su danas američki istraživači.

Otkrića ukazuju da bi dodavanje personalizovane RNK vakcine protiv kancera na tehnologiju Kitrude, koja pojačava imuni odgovor, moglo da produži život pacijentima ili da odloži period vraćanja bolesti, rekao je američki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << doktor Džefri Veber.

"Gledano iz perspektive terapije protiv kancera, ovo je potencijalno veliki pomak", rekao je doktor Rajan Saliven, ekspert za rak kože koji je radio na studiji, preneo je Rojters. Na uzorku od 107 pacijenata koji su dobili RNK vakcinu i Kitrudu, kancer se vratio kod 22,4 odsto ljudi u prve dve godine od dobijanja tumora, u poređenju sa 40 odsto, kod pacijenata koji su dobili samo Kitruda imunoterapiju.

Postoji mala razlika u imunom odgovoru među ljudima čiji tumori su imali mnogo mutacija, i kod onih kod kojih nije bilo mutacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.