Mocart nas ne čini pametnijim

Izvor: S media, 18.Maj.2010, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mocart nas ne čini pametnijim

Slušanje muzike Volfganga Amadeusa Mocarta nema nikakvo dejstvo na razvoj inteligencije, dokazali su naučnici sa Univerziteta u Beču.

Jedno pomalo oskudno istraživanje obavljeno početkom devedesetih godina pokazalo je da slušanje Mocartove muzike poboljšava koeficijent inteligencije.

To istraživanje je pokazalo da osobe koje su redovno slušale Mocartovu sonatu za dva klavira u D-duru bolje prolaze na testovima znanja od onih koji ništa nisu slušali, ili je >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << to bila neka druga muzika.

Međutim, tim istraživanjem je bilo obuhvaćeno svega 36 studenata, što znači da je mogućnost greške bila velika. Stoga su istraživači Univerziteta u Beču analizirali rezultate testova 40 istraživanja sprovedenih na 3.000 osoba i, kako je objavljeno, nije dobijen nikakav dokaz o povoljnom uticaju Moacartove muzike na razvoj inteligencije.

Slušali Mocarta ili Lejdi Gagu, stimulisaćete samo cerebralnu aktivnost.

Izvor: (Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.