Moćan alat za mušku plodnost i bogato magnezijumom - seme jedne namirnice je blago za organizam

Izvor: B92, 13.Feb.2022, 11:12

Moćan alat za mušku plodnost i bogato magnezijumom - seme jedne namirnice je blago za organizam

Seme bundeve ima širok spektar zdravstvenih koristi od smanjenja stresa do poboljšanja plodnosti. Ako već niste, trebalo bi da ih uključite u svoju ishranu.

Seme bundeve je odličan izvor magnezijuma. Magnezijum pomaže u opuštanju i obnavljanju sna, a osim magnezijuma, dobar su izvor kalijuma, mangana, gvožđa, cinka i bakra.

Alarm da nešto nije dobro sa jetrom se vidi na dlanovima i tabanima - jedan simptom ključan

Seme bundeve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pomaže kod stresa, sna i raspoloženja

Seme bundeve je odličan izvor magnezijuma. Magnezijum pomaže opuštanju i obnavljanju sna održavajući zdrav nivo neurotransmitera koji smiruju telo i um, objašnjava nutricionista Šarlot Martin. Seme bundeve takođe sadrži triptofan, aminokiselinu koja pomaže pri spavanju.

Napitak pun cinka poboljšava memoriju, jača imunitet i najbolje je popiti ga ujutru na prazan stomak

Puni su mikronutrijenata i antioksidanata

Magnezijum nije jedini nutrijent koji nudi seme bundeve. Oni su dobar izvor kalijuma, mangana, gvožđa, cinka i bakra, a jedna porcija može da obezbedi 14 do 42 odsto dnevnog cilja za ove mikronutrijente. O

vi ključni vitamini i hranljive materije pomažu u svemu, od unapređenja zdravlja kože i kostiju do proizvodnje energije zahvaljujući gvožđu i bakru. Cink podržava vid i imunitet, a kalijum pomaže kardiovaskularnom zdravlju.

Kiseli kupus efikasan kod smanjivanja hormona stresa; i nije jedini

Oni su odličan izvor vlakana

Biljna vlakna u semenkama bundeve dolaze u kombinaciji sa dijetalnim lignanima, koji pomažu u smanjenju rizika od raka dojke i raka prostate.

Bogate su dobrim mastima koje su zdrave za srce

Seme bundeve je dobar izvor alfa-linolenske kiseline, biljne, nezasićene omega-3 masti za koju se pokazalo da smanjuje rizik od srčanih bolesti, kaže Martin. Vlakna u semenkama takođe mogu pomoći u snižavanju holesterola, krvnog pritiska i upale, a sve to igra važnu ulogu u zdravlju srca.

Nedostatak magnezijuma u organizmu se ispoljava sa 4 simptoma

Oni su moćni alati za mušku plodnost

Seme bundeve je dobar izvor cinka, ali je cink veoma važan za zdravlje hormona, posebno za muške hormone i zdravlje sperme, piše Real Simple.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.