Mobilni telefoni u službi zdravlja

Izvor: B92, 08.Jun.2010, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mobilni telefoni u službi zdravlja

Kada je u ponoć Valentina Uvingabire dobila bolove pred treći porođaj, njen muž je otrčao do seoskog starešine u Vulkanskom nacionalnom parku Ruande, ovaj je poslao SMS u lokalni zdravstveni centar i za nešto više od pola sata ambulantna kola su odvela porodilju.

Bebicu smo nazvali Manirakoze, što znači "Hvala Bogu", objasnila je Valentina, držeći u rukama novorođenče ispred svoje kućice od bambusa ispod runadskog vulkana Karisimbi.

Valentina je imala sreću >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zahvaljujući novoj SMS povezanosti izolovanih sela i zdravstvenih centara. Ovu šemu organizovanosti pokrenule su i u delo sprovele tri agencije iz sastava Ujedinjenih nacija.

U Ruandi, u oblasti Musanze, u probnom SMS sistemu uključena su 432 zdravstvena radnika koje su UN snabdele mobilnim telefonima.

Posebna briga je posvećena trudnicama. One su registrovane u centralnu bazu podataka u glavnom gradu Kigaliju. Lekari prate njihovu trudnoću i beleže sve podatke. Svaka rizična trudnoća je pod posebnom pažnjom.

Ruanda je u Africi poznata po najvećoj stopi smrtnosti među trudnicama i porodiljama, stoga su UN toj zemlji posvetile posebnu pažnju nastojeći da postignu cilje da se do 2015. u svetu za 75 odsto smanji smrtnost zbog materinstva, javile su agencije.

Svake godine u Ruandi od 100. 000 trudnica umre oko 750 i to je veliki problem", tvrdi šef kancelarije Fonda UN za brigu o deci (Unicef) Frajdej Nvaigve.

Sledeći korak je - dodaje Nvaigve - da se mobilnim telefonima snabde 17.500 zdravstvenih radnika koji se isključivo bave akušerstvom. Tako će eventualno biti postignuta uključenost oko 50.000 zdravstvenih radnika u SMS mrežu, smatra Nvaigve.

Problem ipak nije rešen. U zemlji gde samo šest odsto od 10 miliona stanovnka ima struju, širenje mreže mobilnih telefona može biti problematično. Ljudi nemaju gde da dopune mobilne telefone, niti je pokrivenost mreže mobilne telefonije svuda prisutna, pogovoto u planinsko-vulkanskoj oblasti.

Za malu Manirakozu i njenu mamu mobilni telefon je bio spas.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.