Mnogi ih ignorišu: Ako osećate ove simptome, imate problem sa žučnom kesom ili kilom

Izvor: B92, 06.Jul.2023, 21:01

Mnogi ih ignorišu: Ako osećate ove simptome, imate problem sa žučnom kesom ili kilom

Problemi sa žučnom kesom i kilom mogu biti izuzetno neprijatni i ometati svakodnevni život.

Žučna kesa je mali organ koji se nalazi ispod jetre i igra važnu ulogu u procesu varenja. Međutim, nepravilnosti u njenom radu mogu dovesti do raznih zdravstvenih tegoba.

Pored problema sa žučnom kesom, hernija ili kila takođe mogu biti izvor neprijatnosti. Hernija se javlja kada unutrašnji organ, kao što je crevo, viri kroz slabu tačku u trbušnom zidu. Često se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << javlja u predelu prepona ili stomaka.

Žučna kesa: Oporavak od operacije je lakši nego kod klasične hirurgije

Bol u stomaku ispod desnog rebra, svetla mokraća ili katranasta stolica samo su neki od simptoma koji mogu ukazivati na to da vam je žučna kesa upaljena ili da se u njoj nalazi kamen.

Nakon pregleda, lekar može savetovati intervenciju koja uključuje laparoskopsko uklanjanje žučne kese. Ova operacija se izvodi kroz tri do četiri mala reza, oporavak pacijenta je mnogo lakši nego kod klasične hirurgije, a svi rizici su manji. Pacijent ide kući isti dan ili dan nakon operacije, a nekoliko sati nakon operacije može ustati, piti vodu i jesti laganu hranu.

Hernija: Simptomi variraju u zavisnosti od veličine organa

Hernije, odosno kile ili bruh, su češća pojava nego što mislite, a mnogi pacijenti zanemaruju kilu, trpe bolove i pojavljuju se tek kada je mnogo teže rešiti. Kila nije ništa drugo do prolazak organa iz šupljine u kojoj se nalazi, kroz urođeni ili stečeni otvor. Simptomi kile su različiti u zavisnosti od veličine i organa u kilnoj kesi, a sama operacija podrazumeva ugradnju mrežice koja se izvodi i klasično i laparoskopski.

Inguinalna (ingvinalna) kila nastaje kada tkivo štrči kroz slabu tačku mišića na trbušnom zidu. Nastala izbočina može biti bolna, posebno pri kašljanju, savijanju ili podizanju teških predmeta. Preponska kila, iako nije nužno opasna, ne prolazi sama od sebe i vremenom može dovesti do životno opasnih posledica.

Umbilikalna (umbilikalna) kila se karakteriše kao izbočina u predelu pupka. Na mestu kile pojavljuje se izbočina koja se može vratiti u trbušnu duplju u ležećem položaju ili pritiskom na ruku, ali ne može ako je kila pričvršćena ili stegnuta. Ponekad postoji bol ili osećaj nelagodnosti u predelu kile, a ponekad i mokrenje može biti poremećeno ako je bešika u hernialnoj vrećici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.