Misteriozna nova bolest napada žene

Izvor: Mondo, 25.Okt.2017, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misteriozna nova bolest "napada" žene

Hiljadama ljudi postavljena je dijagnoza novog, misterioznog stanja koje izaziva anksioznost, kijanje, a u nekim slučajevima i ozbiljne napade. Postajemo alergični na moderno doba.

Foto: Guliver/Getty images, Thinkstock

Višestruka osetljivost na hemikalije pogađa uglavnom žene, a "okidač" za ovo stanje su uobičajeni proizvodi sa kojima svakodnevno dolazimo u susret.

Simptomi mogu da variraju od blagih do vrlo ozbiljnih, pošto se u nekim slučajevima >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << mogu javiti i napadi opasni po život.

O bolesti se malo zna, ali stručnjaci upozoravaju da je opasna, i apeluju na lekare da osobe sa višestrukom osetljivošću na hemikalije shvate vrlo ozbiljno.

Zamislite da morate da se sklonite svaki put kad udahnete miris nečijeg parfema, deterdženta za veš ili nekog od uobičajenih proizvoda za čišćenje kuće. Tako izgleda život osoba koje pate od višestruke osetljivosti na hemikalije, među kojima je 80 odsto žena.

Specijalisti tvrde da simptomi od kojih pate osobe sa ovom preosetljivošću značajno remete kvalitet njihovog života, tako da bi lekari morali ozbiljno da shvate ovaj problem, da postave dijagnozu i daju pacijentima preporuke koje će im omogućiti da žive normalno.

Osobe kojima je postavljena ova dijagnoza negativno reaguju na mnoštvo različitih mirisa, a intenzivni simptomi javljaju se i kod uobičajene izloženosti svakodnevnim hemikalijama koje je u današnje vreme teško izbeći.

U pitanju su hemijska jedinjenja koja se nalaze u parfemima, duvanu, pesticidima, zatim hemikalije kojima se tretiraju tepisi, različite vrste farbe, materijali koji se koriste u građevini, hemikalije u osveživačima vazduha, deterdžentima i omekšivačima za veš, sredstvima za čišćenje...

Izloženost visokoj koncentraciji pomenutih hemikalija štetna je za bilo koga, ali kod osoba koje su preosetljive, čak i minimalne količine su štetne. Osim toga, osobe koje su višestruko osetljive na hemikalije često imaju alergijske reakcije na lekove, određene namirnice, polen, buđ.

Pacijenti se žale na nervozu i iritabilnost, poremećaje sna, probleme sa koncentracijom, anksioznost i depresiju, a fizički simptomi uključuju bolove u zglobovima i mišićima, glavobolje, mučninu i povraćanje, vrtoglavicu, dijareju, otežano disanje, napade i "preskakanje" srca.

Kod dece, simptomi mogu uključivati i crvenilo obraza i ušnih školjki, hiperaktivnost, tamne podočnjake, poremećaje u učenju i ponašanju.

Simptomi mogu potrajati nedeljama, čak i mesecima, a ova hronična bolest pogađa ljude iz različitih slojeva društva i svih uzrasta.

Ekspert za ovaj poremećaj, dr Martin Pal rekao je za "Vajs" da veruje da je ova bolest na neki način i hormonski uslovljena, što bi moglo da objasni zbog čega češće pogađa žene nego muškarce.

"Najbolji dokaz za to je ovaj odnos među polovima, koji dolazi ne samo iz studija o ovom konkretnom poremećaju, već i o srodnoj bolesti - sindromu hroničnog umora", kaže dr Pal.

"Kod osoba kojima je višestruka osetljivost na hemikalije dijagnostikovana pre puberteta, odnos muškaraca i žena je približno 1:1, ali kod onih kod kojih se javila u odraslom dobu, taj odnos se menja na 1:4. To samo ide u prilog tezi o uticaju hormona", objašnjava on.

Njegovu teoriju potvrđuje i to što se kod žena simptomi menjaju tokom trudnoće i nakon porođaja.

Dr Pal upozorava da je jako važno da lekari osobe sa ovim simptomima shvate ozbiljno, pošto je ovo stanje sasvim realno i značajno snižava kvalitet života osoba koje od njega pate, prenosi "Dejli mejl".

Alergijske bolesti u Srbiji sve dramatičnijeKako da "preživite" sezonu alergija

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.