Mislimo da je ovo zdravo, nutricionisti negoduju

Izvor: Mondo, 17.Jul.2016, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mislimo da je ovo zdravo, nutricionisti negoduju

Pojedine namirnice mnogi smatraju izuzetno zdravim, a nutricionisti kažu da baš i nije tako, i obrnuto. Evo oko koje hrane se "spore" nutricionisti i potrošači.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Da li su kokice zdrave? Da li je dobro jesti picu, suši ili piti sok od narandže? A šta reći za smrznuti jogurt, krmenadle i kinou? Odgovor na ova pitanja naizgled je jednostavan i onaj ko želi da se hrani zdravo, ne bi trebalo da ima dilemu. Pobornici zdrave ishrane tako >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << će, verujući da prave bolji izbor, umesto čokoladice uzeti musli, umesto sladoleda biraće smrznuti jogurt, dok će za osveženje odabrati sok od narandže izbegavajući voćne napitke i gazirana pića, piše "Politika".

Međutim, nutricionisti i "obični" ljudi imaju različitu predstavu o tome šta je dobro jesti, a šta nije. Iako su i jedni i drugi saglasni da su pomfrit, grickalice i gazirani sokovi štetni, a narandže, jabuke i ovsene pahuljice zdravi, postoji niz namirnica o čijoj se hranljivosti mišljenje stručnjaka i potrošača znatno razlikuju.

Američka agencija za istraživanje javnog mnjenja, sprovela je anketu među 2.000 Amerikanaca i 670 nutricionista, članova Američkog udruženja za ishranu, u kojoj su se izjašnjavali da li određenu hranu (listu su napravili na osnovu onoga što su Amerikanci na Google-u najčešće pitali da li je zdravo jesti) smatraju zdravom ili ne.

Najveće razlike između mišljenja stručnjaka i laika bile su u vezi sa smrznutim jogurtom (poslastica nalik sladoledu), milkšejkom (koji se reklamira kao zamena za obrok) i štanglicama od žitarica i suvog voća. Za ovu hranu je većina običnih Amerikanaca rekla da je zdrava, dok se tek mali broj stručnjaka o njoj izjasnio pozitivno. Objašnjenje ove razlike leži u tome što je potrošačima, za razliku od nutricionista, manje poznato da sva tri proizvoda sadrže velike količine dodatog šećera.

S druge strane, mnogo više nutricionista nego običnih građana reklo je za kinou (žitarica koja se i kod nas godinama propagira kao najzdravija), tofu (sir od soje), suši i humus (namaz od leblebija) da su zdravi. Razlog je opet u obaveštenosti, odnosno u tome što se prosečan Amerikanac ne sreće toliko često sa ovim proizvodima, pa zato o njima manje i zna.

Ima, međutim, i hrane o kojoj su podeljena mišljenja, kako javnosti, tako i eksperata. To važi za kokice, svinjske šnicle, punomasno mleko i čedar sir (vrsta tvrdog sira). Stav nutricionista neusaglašen je, kako je objavio list, jer ova hrana sadrži masti o čijoj se štetnosti stručnjaci već dugo spore zbog čega ni potrošači nemaju jasno mišljenje o hranljivosti pomenutih proizvoda, jer ne znaju kome da veruju.

A dok specijalisti za ishranu ne utvrde "konačnu istinu", i zagovornicima zdravog života i onima koji manje brinu o tome šta jedu, ostaje da se pridržavaju parole da ništa nije štetno dok se konzumira u umerenim količinama.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.