Mišja groznica potvrđena u Ivanjici; Simptomi – temperatura, bol u nogama, krvarenje

Izvor: B92, 07.Avg.2023, 17:14

Mišja groznica potvrđena u Ivanjici; Simptomi – temperatura, bol u nogama, krvarenje

Na teritoriji opštine Ivanjica ovog leta ponovo su zabeleženi slučajevi veoma retkih infektivnih oboljenja.

Kod dva pacijenta dijagnostifikovana je mišja groznica, a kod trećeg leptospiroza. Slični pojedinačni slučajevi zabeleženi su i tokom letnjih meseci prethodnih godina. Ove zarazne bolesti prenose se isključivo sa miša na čoveka.

"Prijavljeni su i dijagnostifikovani slučajevi zaraze mišjom groznicom i leptospirozom kod trojice muškaraca >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << srednjih godina koji su tokom proteklog perioda, usled posla, duži vremenski period boravili u šumi. Njihove dijagnoze su potvrđene i na Torlaku. Pacijenti su se lečili u Opštoj bolnici u Čačku, a potom su otpušteni na kućno lečenje i njihova klinička slika je stabilna, u dobrom su stanju, rekao je za Rinu dr Milorad Dramićanin, načelnik higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Ivanjici.

On dodaje da su mišja groznica i leptospiroza teška zarazna oboljenja sa visokom stopom smrtnosti. U Ivanjici, na svu sreću, iako se svake godine javljaju slučajevi zaraze, tokom poslednjih godina nije bilo smrtnih slučajeva. Mišja groznica se teže leči od leptospiroze, a ponekad je zbog oštećenja rada bubrega neophodna i dijaliza. Ni jedna, ni druga bolest se ne mogu preneti sa čoveka na čoveka.

"Počinje sa naglim skokom telesne temperature, sa bolom u rukama i nogama koji traje do dve ili tri nedelje. Zatim dolazi do oštećenja rada bubrega, zaraženi pacijenti ne mogu da mokre, dolazi i do krvarenja po koži i očima. To je već siguran znak da se radi o mišjoj groznici. Leptospiroza se može na čoveka preneti i sa domaćih životinja, a ona je izlečiva i uz peniciline", ističe dr Dramićanin.

Virusi i bakterije za leptospirozu i mišu groznicu mogu se pokupiti u prirodi, najčešće na seoskom području gde ima dosta stoke i poljskih miševa. Čovek se inficira kada dođe u kontakt sa izlučevinama zaraženih jedinki. Oni koji su najugroženiji i podložni ovim infekcijama su ljudi čiji su poslovi vezani za prirodu a to su šumari, berači šumskog voća, veterinari i poljoprivrednici. Prema rečima direktora ZZJZ Čačak dr Aksentija Tošića, period inkubacije traje od 10 do 40 dana, a izvor infekcije može biti zemlja, blato ili kontaminirana voda i vazduh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SMRTONOSNE ZARAZE HARAJU IVANJICOM Oboljenja potvrđena kod tri muškarca, evo kako se prenose

Izvor: Blic, 07.Avg.2023

Na teritoriji opštine Ivanjica tokom ovog leta ponovo su zabeleženi slučajevi veoma retkih infektivnih oboljenja. Kod dva pacijenta dijagnostifikovana je mišja groznica, a kod trećeg leptospiroza. Slični pojedinačni slučajevi zabeleženi su i tokom letnjih meseci prethodnih godina. Ove zarazne...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.