Mikroplastika je otkrivena u krvi i majčinom mleku, a sada je možda ima i u našim mozgovima

Izvor: B92, 01.Maj.2023, 20:11

Mikroplastika je otkrivena u krvi i majčinom mleku, a sada je možda ima i u našim mozgovima

Plastika je do sada otkrivena u krvi, majčinom mleku i placenti, a nova studija orkriva da bi je moglo biti i u našem mozgu. Čestice plastike mogle bi negativno uticati na neurološko zdravlje uzrokujući bolesti kao što su Parkinsonova bolest i Alchajmer.

Istraživači sa Univerziteta u Beču otkrili su čestice plastike u mozgu miševa samo dva sata nakon što su miševi popili vodu zagađenu mikroplastikom.

"Jednom kada uđu u mozak čestice plastike mogu povećati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rizik od upale, neuroloških poremećaja ili čak neurodegenerativnih bolesti kao što su Alchajmerova ili Parkinsonova bolest", rekao je Lukas Kener, jedan od istraživača na projektu za Guardian.

Osim potencijalno teških degenerativnih posledica, istraživači takođe veruju da kontaminacija mikroplastikom u našem mozgu može uzrokovati kratkoročne zdravstvene učinke kao što su kognitivno oštećenje, neurotoksičnost i promenjeni nivoi neurotransmitera, što može doprineti promenama u ponašanju.

Iako se studija u Beču usredsredila na učinke plastike konzumirane u pijaćoj vodi, to nije jedini način na koji ljudi gutaju plastiku. Kineska studija iz 2022. istraživala je kako plastika koja se udiše kroz nos utiče na mozak, a istraživači su izvestili da se mogla uočiti jasna neurotoksičnost nanoplastike. U osnovi, udahnuta plastika dovodi do smanjenog funkcionisanja određenih moždanih enzima koji takođe ne funkcionišu u mozgu pacijenata s Parkinsonovom i Alchajmerovom bolešću.

Naravno, i mi jedemo plastiku, a nova istraživanja o plastici i zdravlju mozga pojavljuju se istovremeno s najnovijim studijama o tome kako kontaminanti utiču na naše gastrointestinalno zdravlje. Slično kao krvno-moždana barijera, gastrointestinalna barijera takođe je osetljiva na smetnje nanoplastike koja može uzrokovati upalne i imunološke reakcije u crevima, kao i smrt ćelija.

U ovom trenutku jasno je da se plastika infiltrirala u većinu delova ljudskog tela, uključujući našu krv, organe, placente, majčino mleko i gastrointestinalni sistem. Iako još ne razumemo u potpunosti kako plastika utiče na različite delove našeg tela, mnoge hemikalije koje se nalaze u raznim vrstama plastike poznate su kao karcinogene i hormonski disruptori, povezane s negativnim zdravstvenim ishodima uključujući dijabetes, reproduktivne poremećaje i neurološka oštećenja kod fetusa i dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.