Mikro treninzi: Brz način da se dovedete u formu

Izvor: B92, 11.Avg.2016, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mikro treninzi: Brz način da se dovedete u formu

Naučnici su još pre nekoliko godina dokazali da za dobro zdravlje nisu neophodni dugi i iscrpljujući treninzi i da kratke, ali dobro osmišljene vežbe, mogu doneti mnogo više koristi organizmu.

U studiji sprovedenoj na čiji su rezultati objaveljni u Evropskom žurnalu za preventivnu kardiologiju stoji da je švedska grupa naučnika unutar srca vena i pluća u saradnji dokazala da je nekoliko minuta kretanja dnevno dovoljno za zdravlje.

Ti kratki programi fizičke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << aktivnosti poznati su kao mikro treninzi i uklapaju se u zahteve savremenog načina života.

Mikro trening se zasniva na kratkotrajnim visokointenzivnim mišićnim naprezanjima u trajanju od po jednog minuta treninga, koji se ponavlja nekoliko puta tokom dana.

Cilj takvih vežbanja je ubrzavanje bazalnog metabolizma, a time redukcija telesne mase (povećanje ili smanjenje), regulacija nivoa glukoze u krvi, jačanje srčanog mišića (miokarda) i uopšte, bolje zdravlje.

Tvorci sistema mikro treninga profesori sporta i fizičkog vaspitanja Aleksandar Đurić i Feđa Piščević tvrde da se njihovo dejstvo ne sastoji samo u aktivnom vremenu provedenom u toku treninga nego i produženim trenažnim efektima koji traju i do 10 min nakon završenog jednominutnog treninga.

Recimo, ako vežbač trenira pet puta dnevno, to znači da su njegovi funkcionalni sistemi aktivni pet minuta plus 5x10 min nakon vežbanja (produženo trenažno dejstvo) što je daje ukupno vreme “aktivnosti” od 55 minuta.

Trening od jedan minut sadrži 4 vežbe. Step boks, kao osnovna vežba koja se ponavlja 3 puta po 10 sekundi. Ona najviše aktivira kardio-vaskularni sistem i izaziva najveći hormonski odgovor kod vežbača. Čučanj, sklek i iskorak su ostale vežbe i spadaju u vežbe snage i primenom tih vežbi aktiviraju se najveće grupe mišića i samim tim se i aktivira celo telo. Svaka od ovih vežbi se izvodi po 10 sekundi.

Đurić i Piščević su osmislili i aplikaciju "1min Micro Training" koja olakšava izvođenje vežbi, a korisnici pametnih telefona mogu besplatno da je preuzmu na Play Store. U aplikaciji se nalazi šest nivoa prilagođenih svakoj vrsti vežbača.

“Prvi nivo se preporučuje ljudima koji dugo sede, imaju metaboličke poremećaje, dijabetes ili su gojazni. Četvrti nivo je prilagođen atletama, sportistima i vrhunskim rekreativcima. Mi već sad radimo na unapređenju aplikacije: kontrole samog trenažnog procesa, ishrane, vršenja motivacije kod vežbača i još mnogo stvari”, kaže Feđa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.